Starship, üçüncü fırlatma denemesinde büyük aşama kaydetmeyi başardı

Elon Musk’ın dev uzay aracı Starship’in üçüncü fırlatma denemesi bugün gerçekleştirildi. Ve bu deneme, daha önce hüsranla sonuçlanan ilk iki denemenin aksine, Starship’in büyük yol katettiğini tüm dünyaya gösterdi.

Starship, üçüncü fırlatma denemesinde büyük aşama kaydetmeyi başardı

SpaceX'in Starship uzay aracı üçüncü test uçuşunu gerçekleştirdi ve bu test uçuşunda, ilk ikisine kıyasla önemli bir ilerleme kaydedildiği kesin. Starship / Super Heavy ikilisi, şirketin Starbase tesisinden Türkiye saati ile 16:25'te fırlatıldı. Geri sayım sırasında herhangi bir teknik sorun yaşanmadı.

Super Heavy güçlendiricisi, Starship üst kademesinin motorlarının Super Heavy'ye bağlıyken ateşlenmesiyle "sıcak evreleme" gerçekleştirmeden önce yaklaşık üç dakika boyunca 33 Raptor motorunun tamamını ateşledi. Uçuştan yaklaşık üç dakika sonra, Super Heavy olarak bilinen birinci kademe güçlendirici, üst kademe Starship uzay aracından başarıyla ayrıldı. Güçlendirici daha sonra SpaceX web yayını sunucularının Meksika Körfezi'ne "yumuşak iniş" olarak adlandırdıkları ve kurtarılmayacağı bir iniş denemesi gerçekleştirdi. Ancak bu iniş denemesi beklendiği kadar iyi geçmedi, güçlendiricinin saatte 1.000 kilometreyi aşan hızlarda suya çarptığı görüldü.

Starship ise planlanan yörünge altı yörüngesine başarıyla yerleştirdi. Kasım ayındaki bir önceki Starship fırlatma denemesinde araç, alev alarak yanmanın sonlarına doğru parçalanmıştı.

Starship yörünge altı yörüngesindeyken SpaceX, gelecekte Starlink uydularını yerleştirmek için kullanılacak bir yük bölmesi kapağını da açmayı başardı. Ayrıca bir NASA sözleşmesinin parçası olarak itici gazın araç içindeki bir tanktan diğerine taşınacağı bir uzay içi itici gaz transferi testi de gerçekleştirdi.

Fırlatma, Federal Havacılık İdaresi fırlatma lisansının 13 Mart günü geç saatlerde verilmesinin ardından gerçekleşti. SpaceX'in ilk iki entegre test uçuşunda aracın yörüngesini değiştirerek Hawaii yerine Hint Okyanusu'na inmeyi hedeflemesi üzerine lisans ek bir çevresel inceleme gerektirmişti.

SpaceX, herhangi bir Starship enkazını kurtarmayı planlamıyor. Şirket, "herhangi bir enkazın deniz tabanına batmak için yeterli kütleye sahip olduğunu düşünüyoruz" diyor.