Şu an korkunç görünse de, ileride en iyi arkadaşımız o olabilir

Columbia Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, Emo adını taşıyan, insan mimiklerini algılayarak anında taklit edebilen ve doğruyu söylemek gerekirse son derece korkutucu görünen yeni robotunu tanıttı.

Şu an korkunç görünse de, ileride en iyi arkadaşımız o olabilir

Yüzleri olan ve insan ifadelerini taklit edebilen robotlar geliştirmek, robotik araştırma dünyasında her zaman ilgi çeken bir konu oldu. Bunu gerçekleştirmek için daha az pil gücü ve daha az sayıda yük taşıyıcı motor gerekse de bir robotun gülümsemesi için gereken standartlar, zıplamasına kıyasla çok daha yüksek.

Ancak buna rağmen Columbia Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, Emo isminde insan mimiklerini algılayarak anında taklit edebilen bir robot yüz geliştirmeyi başardı. Araştırmacılar, yakın zamanda yayınlanan bir bilimsel makale ve YouTube videosunda, yeni robotları Emo'nun nasıl göz teması kurduğunu ve insan ifadelerini anında nasıl taklit ettiğini ve kopyaladığını gösterdi.

Robotun insana benzeyen mimiklerinin ürkütücü olduğunu söylemek biraz hafif kalır. Kendi neslindeki pek çok robot yüzü gibi, Emo'nun kafa şekli, gözleri ve silikon derisi de insan yüzüne benziyor ve oldukça korkutucu görünüyor.

İnsan etkileşimi genellikle bir model oluşturmayı gerektirir; yani etkileşimde bulunduğumuz kişilerin hareketlerini ve ifadelerini genellikle bilinçsizce taklit ederiz. Emo da tahmin ettiği yüz ifadesini taklit etmek için ikinci modelini kullanıyor. Araştırmacılar makalelerinde "Robot, insan yüzündeki ince değişiklikleri gözlemleyerek, insan gülümsemeden 839 milisaniye önce gülümsemenin gerçekleşeceğini tahmin edebiliyor ve yüzünü aynı anda gülümseyecek şekilde ayarlayabiliyor" diye açıklıyor.

Videoda Emo'nun ifadeleri de araştırmacınınki kadar hızlı değişiyor. Robotun gülümsemesi normal bir insanınkine benzemiyor. Ancak 26 deri altı aktüatörü tanınabilir bir insan ifadesi vermeye oldukça yakın. Columbia Doktora Adayı Yuhang Hu, videoda "İnsan yüz ifadelerini tahmin etmenin insan-robot etkileşimi alanında ileriye doğru atılmış büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Geleneksel olarak robotlar insanları dikkate alacak şekilde tasarlanmamıştır" diyor.

Emo'nun insan ifadelerini nasıl öğrendiği ise daha büyüleyici. Kendi yüzünün ve motorlarının nasıl çalıştığını anlamak için araştırmacılar Emo'yu bir kameranın önüne koydu ve istediği herhangi bir yüz ifadesini yapmasına izin verdi. Bu, Emo'ya motor hareketleri ile ortaya çıkan ifadeler arasındaki ilişkiyi öğretti. Ayrıca araştırmacılar, yapay zekayı gerçek insan ifadeleri üzerinde de eğittiğini ifade ediyor. Bu eğitim yöntemlerinin birleşimi Emo'yu bir robotta gördüğümüz kadarıyla anlık insan ifadesine yaklaştırıyor.

Videodaki araştırmacılara göre amaç, Emo'nun bir Yapay Zeka veya Genel Yapay Zeka (temelde düşünen bir Yapay Zeka) için bir öncü olması.