Su geçirmez telefonlara seviye atlatacak sprey!

Yeni geliştirilen bir "su geçirmezlik spreyi", bir sonraki telefonunuzu tam bir denizaltına dönüştürebilir!

Su geçirmez telefonlar seviye atlayacak!

Apple, yeni tanıttığı iPhone 7'siyle yankı uyandırmış olabilir ancak Avustralyalı bilim adamlarının duyurduğu yeni bir sprey, onu şimdiden gölgede bırakacak gibi.

Piyasada birçok "su itici" kaplama bulunsa da, bu ürünlerin çoğu fazla dayanmıyor. Bunun nedeni, suyun kaymasına neden olan nanoyapıların zaman içinde etkisini kaybetmesi. Australian National University'nin Research School of Engineering bölümünden William Wong'un başında bulunduğu takımın geliştirdiği yeni bir kaplama ise hem esnek, hem de çok daha uzun ömürlü. Wong, yeni maddenin "beraber dokunmuş iki farklı maddeden oluşan bir balık ağına benzediğini" söylüyor. Bu maddeyi üretmenin iki yolu bulunuyor ve her iki yol da, mevcut üretim teknolojilerine kıyasla daha uygun maliyetli. Saydam kaplama, ultraviyole ışınlarına karşı da yüksek oranda koruma sağlıyor.

Wong, kaplamanın "neredeyse her şeye uygulanabildiğini" söylüyor ve ekliyor: "Kağıt, karton, ahşap, toprak, taş, tuğla, plastik, pencere, her tür yapı maddesine uygulayabilirsiniz."

Bu yeni teknoloji, bir sonraki telefonunuzun su geçirmezlik konusunda daya iyi olabileceğinin habercisi. Ürünün kullanılabileceği alanlar bunlarla da kalmıyor. Proje üzerinde çalışan Antonio Tricoli, spreyin gökdelenlerin pencerelerinin temiz kalmasını sağlayacağını ve banyolardaki aynaların buharla kaplanmasına engel olacağını söylüyor.

Yukarıdaki videoda özet olarak izleyebileceğiniz araştırma, ACS Applied Materials & Interfaces'te yayınlanan sayfalarda detaylı biçimide anlatılıyor.

Okuyucu Yorumları