Surface Pro 3 testte!

Microsoft'un tablet ve laptop'u hiç olmadığı kadar yaklaştıran Surface Pro 3'ünü test ettik!

Surface Pro 3 testte!

Laptop ve tabletlerin ayrı cihazlar olmasını sorun olarak değerlendiren Microsoft, bu sorunu çözmek için senelerdir uğraşıyor. İlk Surface Pro'dan bu yana nihai mobil bilgisayarı ortaya çıkarmayı amaçlayan firma, Surface Pro 3 ile amacına hiç olmadığı kadar yaklaşıyor. Tabletle geçirdiğimiz bir haftanın sonunda Surface Pro 3'ün, Microsoft'un bu vizyonuna en çok yaklaşan tablet olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.

Microsoft, tanıtımda kendinden öyle emindi ki, Pro 3'ü Apple'ın iPad Air'i ve 13 inç'lik MacBook Air'iyle karşılaştırmakla kalmadı, aynı zamanda basın görevlilerine ücretsiz Surface Pro 3'ler dağıttı.

Tasarım

Microsoft'un 10.6 inç'lik dokunmatik ekranı çok daha geniş, 12 inç'lik bir ekrana genişlettiği bir gerçek. Firma bu sırada ekran çözünürlüğünü de 1920x1080'den 2160x1440'a çıkarmış. Piksel yoğunluğu olarak ekranın 207 ppi'den 216 ppi'ye yükseldiğini görüyoruz.

Surface Pro 3 testte!

Daha ilginç olan ise Microsoft'un ekran oranındaki tercihi. Firma, Pro 2'nin 16:9'luk veya iPad'in 4:3'lük ekran oranı yerine 3:2 ekran oranında karar kılmış. Microsoft'a göre bu ekran oranı, Pro 3'ün MacBook Air'in 13.3 inç'lik 16:10 ekranından daha fazla içerik gösterebilmesini sağlıyor. Bu değişiklik, tableti dik konumda tuttuğunuzda, onu bir not defteri gibi kullanmanızı da kolaylaştırıyor.

Tasarım, Type Cover klavye

Tasarım, Type Cover klavye

Parlak, gri renkli magnezyum kapakla sarılan tabletin tutuşu oldukça hoş ve pürüzsüz. Tabletin tutuş hissiyatının her yönden üst düzey olduğunu söylemeliyiz. Önceki sürümlerinden daha da ince olan tabletin kenarları, heatsink'ten gelen sıcak havayı dağıtmak üzere açılan deliklerle dolu.

Giriş düğmesi ise alt taraftan sol tarafa taşınmış. Böylece tableti dik konumda tuttuğunuzda, onu nasıl tutmanız gerektiğini daha iyi anlayabiliyorsunuz. Cihazın iki tarafında da 5 megapiksellik, 1080p video kayıt yeteneğine sahip kameralar bulunuyor. Fotoğraf kalitesi sizi büyülemeyebilir, ancak ön kamera, videolu Skype görüşmeleri için fazlasıyla yeterli.

Klavyesiz laptop olmaz...

Bir tabletin bir laptop'un yerine geçebilmesi için en azından bir klavyeye ihtiyacı var. Surface Pro'nun klavyesinin ise geliştirmeye aç olduğunu onu kullanmış olanlar bilirler. Surface 3 Pro için sunulan Type Cover, daha derin tuşları, daha güçlü geri beslemesi ve daha geniş trackpad'iyle bu geliştirmeleri sunuyor.

En önemli geliştirme ise yeni çift menteşeli sistem. Pro 3'ün alt kenarıyla birleşen güçlü mıknatıs sayesinde Type Cover, masanızda veya kucağınızda önceki Surface'lere göre çok daha sağlam duruyor. Type Cover'ların kırmızı, mavi, cam göbeği, siyah ve mor renk seçeneklerinin olduğunu da ilave edelim.

Surface Pro 3 testte!

Type Cover'ın hemen yanında ise işlevleri geliştirilen Surface Pen yer alıyor. Microsoft, yeni kalemini bildiğimiz, yazı yazmakta kullandığımız kalemlere benzer bir hale getirmek için büyük çaba harcamış. Alüminyum gövdeli kalem, gerçekten de iyi bir kalem hissine sahip. Bluetooth özelliğine sahip kalem, Surface'in ekranında yapılan geliştirmeler sayesinde yazı yazarken ekrana öncekinden daha yakın duruyor.

Teknik özellikler

Teknik özellikler

Teknik özellikler

Surface Pro 3, önceki modelin neredeyse her bir özelliğini tek tek geliştiriyor. Tabletin 7.93 x 11.5 x 0.36 inç'lik boyutları, onu orta boyutlarda bir laptop yaparken 800 gram'lık ağırlığı, onu iPad Air'den hafif kılmasa da, hem bu alanda hem de incelikte MacBook Air'i geçiyor.

Surface Pro 3, tablet sayılabilecek kadar hafif ancak piyasadaki en hafif tablet de değil. Bununla birlikte en hafif ve en ince laptop'lardan olduğundan şüphe yok. Peki Surface Pro 3, laptop'lara rakip olabilecek bir güç ve fiyat sunabiliyor mu?

Microsoft'un bize test için gönderdiği ürünün özellikleri şöyleydi;

İşlemci: 1.9GHz Intel Core i5-4300U (çift çekirdek, 3MB cache, 2.9GHz'a kadar Turbo Boost)
Grafikler: Intel HD Graphics 4400
RAM: 8GB LPDDR3
Ekran: 12-inç, 2160 x 1440 çoklu dokunmatik (ClearType, 3:2 ekran oranı)
Depolama: 256GB SSD
Portlar: Bir USB 3.0, Mini DisplayPort, microSDXC kart okuyucu (128GB'a kadar), kulaklık/mikrofon jakı
Bağlantı: 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Kamera: İki 5MP'lik web kamerası (1080p HD video)
Ağırlık: 800 gram
Boyutlar: 292.1 x 201.4 x 9.1 mm

Orta seviye özelliklere sahip bu Surface Pro 3 konfigürasyonu için 1.299 dolar (yurtdışı fiyatı) gibi yüksek bir ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor. En uygun fiyatlı Surface Pro 3 ise 799 dolara satılıyor. Ancak bu model, i3 işlemci, 4GB RAM ve sadece 64GB depolama alanı sunuyor. Diğer bir yandan Corie i7 işlemcili, 512MB SSD'li modelin fiyatı, 1.949 dolar olarak belirlenmiş.

iPad Air ve MacBook Air karşısında Pro 3

iPad Air ve MacBook Air karşısında Pro 3

Microsoft, Surface'in aslında iki cihazı bir arada barındırdığını söylüyor ve fiyatlandırmayı buna göre yapmış. 799 dolara satılan en son Apple iPad, bu fiyata Microsoft'un depolama alanının sadece yarısına ulaşabiliyor. Ekran boyutları farklı olduğundan cihazların ekranlarını karşılaştırmak zor, ancak iPad Air'in kağıt üzerinde Surface Pro 3 karşısında zorlandığını görüyoruz.

MacBook Air ve Pro 3'ü karşılaştırmak ise daha kolay bir iş. Apple, 1.299 dolar karşılığında size 13 inç'lik ince ve hafif, depolama ve bellek anlamında özellikleri Pro 3 ile eşleşen bir laptop sunuyor. Ancak 1440x900 çözünürlüklü ekran, Pro 3'ün gerisinde kalıyor. Bunun yanında Air'deki HD Graphics 5000 çok daha üstün olsa da, Core i5 işlemcisi 1.4GHz ile çok daha yavaş bir saat hızında çalışıyor.

İlk bakışta Surface Pro 3'ün Apple'ın iki cihazını da rahatça geride bıraktığını düşünebilirsiniz; ancak bu büyük ihtimalle isteğe bağlı Type Cover'ı satın almanız halinde geçerli. Ancak Surface Pro 3'ü gerçek bir laptop gibi kullanmanızı sağlayacak olan Type Cover, sizde 130 dolara mal oluyor. Ancak bu Surface Pro 3 yapılandırmasının Type Cover'la dahi Apple'ın giriş seviyesi tabletinden ve laptop'undan ucuza geldiğini görüyoruz.

Performans

Performans

Performans

Elimizdeki Surface Pro 3, testlerimizde Core i5-4200U işlemcili bir ultrabook'tan biraz daha hızlı çalıştı. Bu, pek de fena bir performans sayılmaz.

Hız testleri

3DMark: Ice Storm: 30.264; Cloud Gate: 2.617; Fire Strike: 347
Cinebench CPU: 208 puan; Grafik: 25.14 fps
PCMark 8 Home: 2.190 puan
PCMark 8 Pil ömrü: 2 saat, 38 dakika

Bu sonuçların iyi bir Core i5 makinesinden bekleyeceğiniz sonuçlarla eş seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Cihazın sahip olduğu işlemci ve RAM, videolu sohbet, akış, hesap tablosu düzenleme gibi görevlerin altından rahatça kalkabilecek nitelikte. Bunun yanında ara sıra zaman öldürmek için oyun oynarken de sorun yaşamayacaksınız.

Örneğin Hearthstone oynarken başta yaşadığımız yavaşlığı grafik detaylarını biraz kısarak çözdük. Ancak tabletin üst kenarı, oyun sırasında oldukça kızıştı. Aynı durum, YouTube'dan HD video izlerken de oluştu. Tabletin fan sesini duymanız mümkün, ancak sesin rahatsız edici veya dikkat dağıtıcı olduğunu söyleyemeyiz.

Pil ömrü, Surface Pen, Type Cover

Pil ömrü, Surface Pen, Type Cover

Pil ömrü

Pro 3'ün pil ömrünün tabletlerinkine yaklaştığını bile söylemek zor. 10 Chrome sekmesi açıkken, TweetDeck ve HipChat etkinken cihaz 3 saat 55 dakika dayanabildi. Testi en yüksek parlaklık ayarında ve "dengeli" güç ayarında gerçekleştirdik.

Microsoft'a göre Surface Pro 3, 9 saatlik web'de gezinti için yeterli pil ömrü sunabiliyor.

Pil testimizde hem 13 inç'lik MacBook Air, hem de iPad Air, Surface Pro 3'ü geçmeyi başardı.

Surface Pro 3 testte!

Surface Pen

Kalemle testimizde onun oldukça kaygan (iyi anlamda) ve çizdiğimiz çizgilerin neredeyse kusursuz olduğunu gördük. Surface'in ekranının cama eskisinden daha yakın olması, kalemle yazma deneyiminizi gerçeğe oldukça yaklaştırıyor.

Surface Pro 3 testte!

Type Cover

Type Cover'ın tuşları, eskisinden daha derinler ve aynı zamanda daha güçlü bir yapıya sahipler. "Clickpad" olarak adlandırılan trackpad ise artık laptop'larda olduğu gibi "tıklayabiliyor".

Yeni Type Cover'ın Pro 3'ün alt kenarına sabitlenmesi, tableti kucağınızda kullanırken yazı yazmanızı çok daha rahat bir hale getiriyor.

Ve sonuç

Ve sonuç

Sonuç

Surface Pro 3, Microsoft'un şimdiye kadar sunduğu en esnek, çok yönlü cihaz olmasının yanı sıra, aynı zamanda melez cihazlar kategorisinin de en ikna edici üyelerinden bir tanesi. Bununla birlikte Pro 3'ün pil ömrü gibi bazı önemli açıkları da var. Tabletin sunduğu pil ömrü, çoğu ultrabook ile aynı seviyede olabilir, ancak Apple'ın tablet ve laptop'larının gerisinde kalıyor. Type Cover'ın pahalı bir aksesuar olarak satılması, Surface Pro 3 için bir başka dezavantaj.

Yine de elimizdeki Surface Pro 3 modelinin (Type Cover dahil) en uygun fiyatlı iPad Air ve 13 inç'lik MacBook Air'in toplam fiyatından ucuza geldiğini söylememiz gerekiyor. Üstelik Pro 3, kağıt üzerinde iki Apple cihazından da biraz daha güçlü. Yeni Surface Pro 3, kusursuz olmasa da tabletlerin yerine geçebilecek en güçlü, en parlak aday.

Okuyucu Yorumları