Araba kullanırken sırt ağrısına son: Sürücü koltuğu nasıl ayarlanmalı?

İstatistiklere göre her beş sürücüden dördü sırt ağrısı çekiyor. Peki bunun önüne geçebilmek için ne gibi önlemler alınabilir? Sürücü koltuğu doğru şekilde nasıl ayarlanmalı?

Sürücü koltuğu nasıl ayarlanmalı?

Sağlık sorunları açısından, sırt bölgesindeki rahatsızlıklar neredeyse soğuk algınlığı kadar yaygın. Zira her beş kişiden dördü hayatlarının bir döneminde sırt ağrısı sorunu yaşıyor. Ancak sürücüler açısından durum daha da kötü: İngiliz Kayropraktik Derneği'ne (BCA) göre, insanların yüzde 40'ı oturduklarında sırt veya boyun ağrılarının arttığını söylüyor. Bu da sürücülerin, araç koltuklarını doğru ayarlayamadığı sonucunu ortaya çıkartıyor.

Peki sürücüler en iyi sürüş pozisyonunu elde etmek için ne yapabilirler? Ve yeni model bir araba satın aldıklarında omurgalarının çarpılmayacağını, boyunlarının bükülmeyeceğini ya da bacaklarına kramp girmeyeceğini nasıl garanti altına alabilirler?

Bu konuda sürüş uzmanlarına danışan BCA, koltuk üreticisi Recaro ve ünlü İsveçli otomobil üreticisi Volvo'dan tavsiyeler aldı. İşte uzmanların direksiyon başında rahat etmekte zorlananlar için tavsiyeleri:

Sürücü koltuğunu doğru ayarlamak

Volvo'nun tasarımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Robin Page, "Koltuk konforu en iyi, vücudun doğru ağırlık ve destek dağılımıyla ve pozisyon değiştirme ihtiyacı hissettiğinizde değişiklik yapılabilmesiyle elde edilir" diyor. Bu yüzden sürüş pozisyonunuzu vücut şeklinize uyacak şekilde ayarlamak çok önemli.

Tüm uzmanlar, sürücülerin dizlerini hafifçe bükerken pedalları tam olarak kullanabilmeleri için koltuklarını yeterince öne çekmelerini tavsiye ediyor. Koltuğun sırt kısmı hafifçe geriye yatırılmalı ve direksiyon simidini çevirirken omuzlar öne doğru kamburlaşmak yerine koltukla temas halinde kalmalı.

Koltuk başlıkları nasıl ayarlanmalı?

Kiropraktörlük yapan ve BCA üyesi olan Rishi Loatey, koltuk başlığının orta kısmının sürücünün kulaklarından daha yukarıda olması gerektiğini de ekliyor. Loatey, "Eğer başlık kulaklardan daha aşağıda olursa, kaza anında bir dayanak noktası görevi görür ve bu da kamçı darbesinin etkilerini kötüleştirir." diyor.

Robin Page, özellikle "otonom sürüş dünyasına girdikçe" otomobillerde daha fazla ayarlanabilir pedal göreceğimizi belirtiyor. Page, bir otomobil kendi kendini sürmeye başladığında pedalların ortadan kalkacağını ve yalnızca gerektiğinde kullanılabileceğini öngörüyor.

1965'ten bu yana araba koltuğu üreten Recaro, motor yarışları için ürettiği ürünlerle piyasaya çıktı ancak bugün ortopedik koltuk yelpazesine olan talebin arttığını görüyor. Bu yüzden koltuğunuzu ayarlamaya yönelik, yukarıdaki ipuçlarını görselleştirmeye yardımcı olmak için aşağıdaki videoyu hazırladı.

Recaro'nun önerileri: Doğru sürüş pozisyonunu nasıl ayarlanır?

  • Baldırlarınızı sırt desteğine mümkün olduğunca yaklaştırın. Koltuk ile pedallar arasındaki mesafe, pedallara tamamen basıldığında diziniz hafifçe bükülecek şekilde ayarlanmalı.
  • Omuzlarınızı mümkün olduğunca sırt desteğine yaslayın. Sırtlığın eğimini, direksiyon simidine hafifçe bükülmüş dirseklerle kolayca ulaşılabilecek şekilde ayarlayın. Direksiyon simidi döndürüldüğünde omuz teması korunmalı.
  • Koltuk yüksekliğini mümkün olduğunca yükseğe ayarlayın. Bu, her tarafı ve gösterge panelindeki tüm göstergeleri rahatça görebilmenizi sağlar.
  • Koltuk minderinin eğimini pedallara tam olarak basmayı kolaylaştıracak şekilde ayarlayın. Baldırlar koltuk minderine baskı yapmadan hafifçe dayanmalı. Motoru çalıştırmadan önce koltuk arkalığının eğimini kontrol edin.
  • Uzatılabilir koltuk minderini, baldırlar dizin hemen üstüne kadar dayanacak şekilde ayarlayın. Genel bir kural olarak, koltuk kenarı ile diz çukuru arasında iki ila üç parmak boşluk olmalı.
  • Bel desteği, sırtın bel kısmı doğal şekliyle desteklendiği zaman ayarlanmış olur.
  • Koltuğun yan destekleri vücuda o kadar sıkı oturmalıdır ki vücudun üst kısmı engellenmeden yanlardan rahatça desteklenmeli.
  • Koltuk başlığının üst kenarını başın üst kısmı ile aynı yüksekliğe ayarlayın. Başa olan mesafe yaklaşık 2 cm olmalı.
  • Tüm koltuklar yukarıda belirtilen her ayarlama yöntemine sahip olmayabilir, ancak kendi araba koltuğunuzun sunduğu imkanlar dahilinde konfor için genel tavsiyelere uymaya çalışın.