TCL Plex'i 1 Ay Boyunca Kullandık!

TCL'in NXTVISION'lı yeni telefonu Plex'i 1 ay boyu kullandık. Peki, TCL Plex hala satın alınır mı? Fikrimiz değişti mi?

TCL Plex ile 1 ay!

TCL'in yeni telefonu Plex'i, hatırlarsanız geçtiğimiz aralık ayında incelemiş ve hakkındaki ilk izlenimlerimizi sizlere aktarmıştık. O günden bu yana, tam 1 aydır kullandığımız Plex, bugün ne halde, 1 ay sonunda telefonla ilgili fikirlerimiz değişti mi ve bu telefonu ilk kez görenler için Plex ne gibi özelliklere sahip; bu videomuzda hepsinden adım adım bahsedeceğiz. Şimdi hazırsanız başlayalım.

Kibar Tasarım

Kibar Tasarım

TCL Plex, elimizde Opal Beyaz rengiyle bulunuyor. Ayrıca siyah renkli seçeneği de olan telefonu, biz deneyimlemek adına 1 aydır kılıfsız kullanıyoruz ve yakından baktığımızda da üzerinde herhangi bir çizik bulunmuyor. Ekranın üzerinde zaten halihazırda sağlam bir koruma filmi mevcut. Ancak gövde üzerinde de 1 ay süre sonunda kılcal çiziklerin oluşmaması da açıkçası sevindirici. Bu arada telefonu yere düşürmediğimizi de belirtelim. Ancak kutu içeriğinde bir koruma kılıfının bulunduğunu da söyleyelim. Telefonu hor kullananlardansanız eğer, bu kılıfı takmak isteyebilirsiniz; zira telefonun kenarları metalik yapıda olsa da, arka yüzeyi cam malzemeden oluşuyor. O nedenle yere düşse, şiddetine göre elbette zarar görebilir kanaatindeyiz.

Tasarımıyla daha önce de oldukça güzel göründüğünü söylediğimiz Plex için bu fikrimiz değişmedi. Telefon ince hatları ve yuvarlatılmış arka kenarlarıyla gayet güzel görünüyor. 8 mm kalınlığı ile de ince olurken, elde de kibar duruyor. Bu anlamda özellikle hanımların beyaz renkli modeli seveceklerini düşünüyoruz.

Plex'in ekranı 6.53 inç boyutunda. Her ne kadar telefonların ekranları artık bu seviyeye çıkmış olsa da yine de bu ekranı büyük bulanlar olacaktır. Her zaman telefonu çift elle kullanamıyoruz ve bu noktada işletim sisteminin destek çıkması gerekiyor. Plex'te bunun için bir tek el modu yer alıyor. Daha önce incelemede kabaca bahsettiğimiz bu özelliği 1 ay içinde zaman zaman kullanmamız gerekti. Kullanımı kolay ve seçenek sunması da gayet akıllıca. Ekranın köşesinden tutup çektiğinizde veya alttaki navigasyon tuşlarında parmağınızı kaydırdığınızda ekranı sağ veya sol ele göre küçültebiliyorsunuz. Tek elle kullanırken ekranın hangi boyuta indirgeneceğini de seçebiliyorsunuz. 3.5 inç, 4 inç, 4.5 inç veya isteğiniz ölçekte ekranın büyüklüğünü belirleyebiliyorsunuz.

NXTVISION Ekran

NXTVISION Ekran

TCL Plex'in en dikkat çekici yanlarından biri ekranı. IPS LCD panelden oluşan ekran, 1080x2340 piksel çözünürlük sunuyor ve bununla beraber çerçevesiz sunulmuş olmasıyla görüntü alanı oldukça geniş tutuluyor. Bunun yanında telefonda NXTVISION adında bir teknoloji de yer alıyor ki, özellikle uzun kullanımda bunun nimetlerinden faydalanıyorsunuz. Burada yer alan adaptif tonlama özelliğini aktif hale getirmenizi şiddetle öneriyoruz. Zira bu sayede ortamdaki ışığa göre renk parlaklığını değil, renk sıcaklığını otomatik olarak ayarlayabiliyor telefon. Bu da daha iyi bir görüntüme deneyimi, sağlıyor. Ekran parlaklığını zaten otomatik olarak yine ayrıca tüm diğer telefonlarda olduğu gibi ayarlayabiliyorsunuz. Bu arada renk sıcaklığını elbette kendiniz ayrıca canlı veya standart şeklinde seçebilir ya da tamamen manüel şekilde belirleyebilirsiniz.

NXTVISION'un tek artısı bu değil. Bu özel ekran motoru oyun oynarken, film veya video izlerken de multimedya uygulamalarında yardımcı oluyor. Yine SDR – HDR anahtarını açarak ekranın dinamik aralığını ve renk detaylarını arttırabiliyorsunuz. Bunun neticesinde yalnızca oyun ve film gibi içerikler değil, fotoğrafları da görüntülerken açıkçası tatmin oluyorsunuz.

Kullandığımız süre boyunca elbette herkes gibi biz de Netflix izledik, çokça da oyun oynadık. Film izleme deneyimiyle hem çerçevesiz geniş ekranın sağladığı fayda, hem de bahsettiğimiz renk tonlarının geliştirilmesinin karşılığını bu telefonda fazlasıyla aldık.

Oyun noktasında ise PUBG ve Call of Duty Modern Warfare'in yanında Mortal Kombat X ve Asphalt 9 Legends da oynadık. Sadece iç mekanlarda değil, dışarıda da oyun oynadık ve ekran görünürlüğü konusunda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Ayrıca yine dediğimiz gibi oyun noktasında renk tonlarıyla da gayet tatmin edici bir telefon oluyor Plex.

Başarılı Performans

Başarılı Performans

Buradan telefonun performansına yönelik deneyimlerimize geçelim. Plex'te 8 çekirdekli Snapdragon 675 işlemci kullanılıyor ve buna 6 GB eşlik ediyor. Depolama birimi olarak da 128 GB alan yer alırken, telefonda microSD kart desteği de bulunuyor ve böylece 256 GB'a kadar hafızayı arttırabiliyorsunuz. Zaten dahili depolama alanı fazlasıyla yeterli olacaktır. En azından bu süre boyunca biz dolduramadık.

Android 9 işletim sisteminin yer aldığı telefonda arayüzde de gayet rahat dolaşabiliyorsunuz. Bu konuda da herhangi bir teklemeyle karşılaşmadık. Arayüzün optimizasyonu gayet güzel yapılmış. Arayüz zaten oldukça sade tasarlanmış, aradığınız her şeyi kolaylıkla bulabiliyorsunuz içinde.

Bu arada telefon şu an Android 9 işletim sistemiyle çalışıyor olsa da Android 10 güncellemesi alacak. Bunun da bilgisini verelim.

İşletim sisteminin yanında genel performansı konusunda da açıkçası 1 ay içinde herhangi bir kasma, donma gibi problemlerle karşılaşmadığımız Plex'te, az önce de bahsettiğimiz gibi PUBG olsun, Modern Warfare ve Asphalt 9 gibi popüler oyunlar olsun, herhangi bir sıkıntı gözlemlemedik. Şu an hala ilk günkü gibi bir performans gösteriyor. Yine sıcaklık konusunda da endişe etmenize gerek yok, telefonun ısı yönetimi gayet iyi seviyede.

Plex'in pil performansına da geçeceğiz ancak ondan önce bu adımda bahsetmemiz gereken bir nokta daha var. Telefonda ilk günden bu yana hem parmak izi hem yüz tanıma metodlarını kullanıyoruz. İzleyenler bilirler, incelemede parmak izi sensörünün yerine alışmak gerektiğini söylemiştik. Bu doğru. Telefonun arkasındaki sensörün çevresindeki bezelin ince tutulmuş olması nedeniyle ilk 1 – 2 hafta yerine alışmakta güçlük çektik. Ancak sonradan zorluk çıkartmıyor. Sensör de zaten gayet hızlı çalışıyor. Alışma sürecinde daha çok yüz tanıma metoduyla kilidi açtık, ancak onda da karanlık ortamlardayken kamera algılamakta güçlük çekebiliyor, onu da söyleyelim.

İdeal Pil Ömrü

İdeal Pil Ömrü

TCL Plex'te 3820 mAh kapasitesinde bir batarya bulunuyor. Bu alan günlük, normal kullanımlar için gayet yeterli. Biz genel günlük kullanımızda telefonu genel olarak oyun performansıyla yormadık elbette, zira bunun için pek vaktimiz yok. Ancak gün içinde çokça telefon görüşmesi yapıp sosyal medya uygulamalarında kullandığımız telefonla, böylesi bir senaryoda akşam olduğunda şarja takmanız gerekmiyor; şarj sonraki gün, akşama kadar, saat 6 – 7 sularına kadar yeterli olabiliyor.

Eğer telefonda daha yoğun oyun oynuyorsanız ise direkt olarak oyun performansıyla tam ekran parlaklığında 4 – 5 saat arası oyun oynayabileceğinizi söyleyebiliriz. Film izliyorsanız ise bu süre yine tam ekran parlaklığında 7 – 8 saati bulabiliyor.

Şarj hızında ise Plex'i incelediğimizden bu yana bir değişim yok. Kendi 18W'lık şarj adaptörüyle şarj ettiğinizde, 1 saat 20 dakika içinde telefonu tam kapasite şarj edebiliyorsunuz. Aceleniz varsa sadece 10 dakikalık bir şarjla yüzde 14 doluluk oranına erişebiliyorsunuz. 30 dakika içinde de yüzde 45'ini doldurabiliyorsunuz bataryanın.

Keyifli Kamera

Keyifli Kamera

Plex, 3 kameralı bir akıllı telefon. Ana kamerada kullanılan Sony IMX582 sensör ile 48 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, ana kameranın varsayılan olarak 12 MP ölçüsünde fotoğraflar çektiği olacak. Eğer çekeceğiniz fotoğrafta daha fazla detay bulunmasını, daha yüksek çözünürlüklü olmasını istiyorsanız o zaman arayüzden 48 MP'e geçiş yapmalısınız. Bu modda yapacağınız çekimlerde böylece yüksek detay alabiliyorsunuz.

Benzer konu ön kamera için de geçerli. Ön kamera da varsayılan olarak 6 MP ölçüsünde çekim yapıyor. Yine aynı şekilde kamera arayüzünden Diğer sekmesinden Yüksek Piksel'i aktifleştirdiğinizde, ön kamerayla da 24 MP olarak fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Telefonda arkada 2 farklı kamera daha yer alıyor. Bunlardan biri 123 derecelik geniş açılı ve 16 MP ölçüsünde olurken, diğer kamera ise tamamen gece çekimleri için yer alıyor. Halihazırda yapacağınız çekimlerde zaten yapay zeka gece çekimlerinde size yardımcı oluyor, ancak kamerayı Süper Gece moduna aldığınızda renk tonlarının daha doygun olduğu sonuçlar ortaya çıkıyor. Renk tonlarını arttırarak çekim yapabiliyor böylece kamera.

Yapay zeka desteğinden kamerada aktif olarak faydalanıyorsunuz. Yalnızca gece çekiminde değil, pek çok koşuldaki çekimlerde yardımcı oluyor. Yine fotoğraf çekimlerinde HDR desteğinden de aktif olarak faydalanabiliyorsunuz.

Açıkçası kameralarıyla güzel sonuçlar ortaya koyuyor Plex. Kullandığımız süre içinde yaptığımız çekimlerde de güzel sonuçlar üretti doğrusu. 4K video kaydı yapabildiğini de söyleyelim ve son olarak sizlerin de görmesi adına Plex'i kullandığımız süre içinde yaptığımız çekimleri de sizlerle paylaşalım.

TCL Plex ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sonuç

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirecek olursak TCL Plex, 1 aylık kullanımımız doğrultusunda pek çok açıdan memnun kaldığımız bir telefon oldu. Bu anlamda telefonla ilgili ilk günkü fikirlerimiz pek değişmedi doğrusu. Özellikle ekranı olmak kaydıyla, tasarımı, performansı ve pil ömrü ile segmenti için gayet rekabetçi bir model oluyor Plex. Bu noktada geçirdiğimiz 1 ay sonunda hala rahatlıkla satın alınabilecek bir model olduğunu söyleyebiliriz.