Tek boynuzlu atlar gerçek olmasa da, tek boynuzlu balık gerçekten var

Çin'deki mağarada yeni bir "tek boynuzlu" balık türü bulundu. Bu balık, efsanevi tek boynuzlu atları, yani Unicorn'ları andırmasıyla dikkat çekiyor ve neredeyse kör oldukları fark edildi.

Tek boynuzlu atlar gerçek olmasa da, tek boynuzlu balık gerçekten var

Çin’de tamamen karanlık bir mağaraya girdiğinizde bir tek boynuzlu (unicorn) ile karşılaşmayı beklemezsiniz. Ancak araştırmacılar tam olarak böyle bir şeyle karşılaştı. Yeni tür, Sinocyclocheilus cinsine ait ve oldukça sıra dışı bir görünüme sahip: Tek boynuzlu bir unicorn'a fazlasıyla benziyor..

Çin’in güneyinde, mağara balığı çeşitliliği araştırması sırasında bir mağaradan 32 örnek toplandı. Bu örneklerden 15’inin tamamen yeni bir türü temsil ettiği ortaya çıktı. Yeni tür, morfolojik karşılaştırmalar ve filogenetik analiz kullanılarak aynı cins içindeki bilinen türlerle dikkatlice karşılaştırıldı ve Latince uzun anlamına gelen “longus” ve boynuz anlamına gelen “cornu” sözcüklerinden oluşan Sinocyclocheilus longicornus sp. nov. adı verildi.

Bu yeni keşif, bu cinsteki tür sayısını 77’ye çıkardı. Bunların tamamı Çin'de bulunurken, 13’ü yeni türle aynı eyalet olan Guizhou’da bulunuyor.

Yeni türün alnında çatalsız, boynuz benzeri bir yapı bulunuyor ve iyi bir görüşe sahip olmadığı anlamına gelen, dejenere olmuş küçük gözlere sahip. Zifiri karanlıkta yaşadığı için gözlerini kullanmaya ihtiyacı olmadığı açık. Aynı cinsteki bazı türlerin boynuz benzeri yapıya sahip olmaması ve bunların daha iyi aydınlatılmış sularda yaşaması, araştırmacıların boynuzun yeni türün karanlık yaşam tarzıyla ilişkili olabileceğine önermelerine sebep oldu.

Mağara balıkları genellikle olağandışı morfolojik özelliklere sahiptir. Örneğin, Meksika’da mağara balıkları özellikle tombul olmaları nedeniyle insan obezitesi hakkında bilgi edinmeye yardımcı oluyor. Tayland’da ise yürümeyi ve tırmanmayı öğrenmiş mağara balıkları var.

Yeni bulunan bu mağara balığının boyu 10,5 ile 14,6 santimetre arasında ve pullarında pigment eksikliği var. Bu da ona hayalet benzeri beyazımsı bir görünüm kazandırıyor. Bulunduğu havuzun genişliği yalnızca 1,8 metre, derinliği ise bir metrenin altında. Ekip, yeni türün aynı cinsteki diğer uzun boynuzlu türlerle yakından ilişkili olmadığını tespit etti ve çevresel koşulları bu diğer türlerle karşılaştırmanın, boynuzun ne için kullanıldığını ortaya çıkarabileceğini önerdi.

Çalışma ZooKeys üzerinde yayınlandı.