Tek kullanımlık telefon nedir, gerçekten takip edilemez mi?

Breaking Bad gibi dizilerde sıklıkla gördüğümüz "tek kullanımlık telefon" aslında nedir? Suçlular neden bu telefonları tercih ediyor, gerçekten de takip edilmeleri imkansız mı?

Tek kullanımlık telefon nedir, gerçekten takip edilemez mi?

Breaking Bad’i veya benzer bir dizi ya da filmi izlediyseniz, muhtemelen “tek kullanımlık telefon” terimiyle karşılaşmışsınızdır. Tek kullanımlık telefonlar, genellikle suçlular veya faaliyetlerini gizli tutmaya çalışan kişiler tarafından, genellikle kötü amaçlarla kullanılırken tasvir edilir. Ancak bu telefonların kendileri aslında o kadar özel değil ve aslında yaklaşık 20 yıl önce oldukça standart bir kavramdı. Hatta “peşin ödemeli” cep telefonları olarak satılıyordu. Her birinin içinde kullanıma hazır, kontörlü sim kartları bulunuyordu. Bunları “tek kullanımlık” yapan şey, sahibinin bu telefonları istedikleri anda “yakma” ve SIM kartı, telefonu veya her ikisini de kullanımdan kaldırabilmesiydi.

Özellikle suçluların ve kaçakçıların neden bu telefonları kullanırken tasvir edildiğine gelirsek, bunun bir nedeni basitçe diğer alternatiflere göre tercih edilebilir olmaları. Yasa dışı şeylerin ticareti için telefon kullanılacaksa ve daha sonra kolluk kuvvetleri tarafından yakalanmak söz konuysa, o telefonu size ve adresinize bağlayan bir telefon şirketiyle sözleşmenizin olmaması en iyi seçenek. Suçluların genel olarak (filmlere göre) takip edilemeyen nakit parayı banka havalesine tercih etmelerinin sebebi de bu.

Ancak bu, tek kullanımlık telefonların kolluk kuvvetleri tarafından takip edilemeyeceği anlamına gelmiyor. Polis, tek kullanımlık bir telefon ele geçirilirse, telefonda saklanan kısa mesajlara ve arama kayıtlarına kolayca erişebilir. Yine de, daha fazla kart kullanımı satın almadıkları ya da CCTV’de söz konusu telefonu alırken ya da yükleme yaparken yakalanmadıkları sürece, bunu suçlularla ilişkilendirmek zor olabilir. Kolluk kuvvetleri, 2010 yılında Long Island sahilinde ölü bulunan üç kadını öldürmekle suçlanarak şu anda yargılanmakta olan Rex Heuermann’ı bu şekilde yakaladı. Polisin söylediğine göre, aleyhindeki delillerin bir kısmı, Heuermann’ın kurbanlarla iletişim kurmak için kullandığı tek kullanımlık telefonun American Express kartını kullanarak satın almış olması sayesinde ele geçirildi.

Elbette bilginizi güvende tutmak için, birkaç haftada bir yeni bir telefon ve kart almaktan başka yöntemler ve başka (yasal) sebepler de bulunuyor. Tek kullanımlık telefonlar bir miktar güvenlik sunsalar da, telefon ve/veya kart bulunduğu sürece çok da güvenli olmadıkları bir gerçek.