Tesla Cybertruck, 'Powershare' çift yönlü şarj özelliğine geri döndü

Tesla Cybertruck'ın, yeni bir 'Powershare' çift yönlü şarj özelliğine sahip olduğu onaylandı. Bu özellikle birlikte Tesla ve Cybertruck da, pek çok rakibinin zaten kullandığı bir özelliğe sahip olmuş oluyor.

Tesla Cybertruck, 'Powershare' çift yönlü şarj özelliğine geri döndü

Tesla, yalnızca yeni Cybertruck’ta mevcut olan yeni bir “Powershare” araçtan yüke şarj etme özelliğini duyurdu.

Geçtiğimiz gün düzenlenen Cybertruck teslim etkinliğinde bu özelliğin, Cybertruck sahiplerinin elektrikli araçlarını mobil jeneratör olarak kullanarak elektrik kesintisi sırasında kamp ekipmanlarına, elektrikli el aletlerine ve hatta evlerinin tamamına güç sağlamasına imkan tanıyacağı doğrulandı. Ayrıca, aracın arka kısmında diğer elektrikli araçları şarj etmek için kullanılabilecek 240 voltluk bir priz de bulunuyor. Tesla’nın web sitesindeki bir görsel, Cybertruck’ı Model Y’yi şarj ederken gösteriyor.

Cybertruck, Ford F-150 Lightning’in 9,6 kW'lık yerleşik gücünün veya GMC Sierra Denali EV’nin 10,2 kW’lık gücünün üzerine çıkarak 11,5 kW’a kadar güç üretebiliyor.

Tesla birkaç yıldır çift yönlü şarj özelliğine sahip araçlar üretmekten bahsediyordu ve bu özelliği ilk kez 2020’deki Pil Günü etkinliğinde tanıtmıştı. O zamandan bu yana Ford, GM, Hyundai, Kia ve diğer rakiplerinin çoğu kendi EV’lerinde bu özelliği benimsedi ama Tesla'dan ses çıkmadı. Hatta Tesla CEO’su Elon Musk, bu yılın başlarında yaptığı bir açıklamada çoğu kişinin, araçlarının fişini çekmelerinin ardından tüm ışıklarının sönmesi nedeniyle çift yönlü şarj özelliğini istemeyeceğinden bahsetmesi sebebiyle bu fikirden uzaklaşıldığı bile düşünüldü.

Çift yönlü şarj, tam olarak adından tahmin edebileceğiniz gibi çalışıyor. Tek yönlü EV şarj cihazlarında elektrik, elektrik şebekesinden elektrikli araca akarken, çift yönlü şarjda elektrik her iki yönde de akabiliyor.

Bu özelliğin arkasında fikir, elektrikli araçlarda enerjinin yönünü kontrol etmek için çift yönlü şarj ekipmanı kullanmak. Bu sayede, yüksek kapasiteli lityum iyon pilleri yalnızca EV’lere güç sağlayan araçlar olmanın yanı sıra, diğer elektrikli cihazlara ve evlere enerji sağlamak ve hatta olası enerji tasarrufu için elektrik şebekesine güç göndermek için yedek depolama hücreleri olarak kullanılabiliyor.

Ayrıca Tesla, şirketin mobil uygulaması aracılığıyla çift yönlü şarjı kontrol etmek için çeşitli yollar sunuyor. Müşteriler şarj sürecini izleyebiliyor, tercihleri ayarlayabiliyor ve enerji kullanımı ile diğer verileri gerçek zamanlı olarak inceleyebiliyor.

Powershare özelliğini evlerinde kullanmak isteyen müşterilerin en sorunsuz bağlantı için bir Tesla Powerwall ve bir duvar konektörüne ihtiyacı olacak.