Tesla, otonom sürüş sistemini diğer markalara da açmaya hazır olduğunu açıkladı

Ardı ardına yeni rekorlara imza atan Tesla, şimdi de tam otonom sürüş sistemi FSD'yi diğer otomobil üreticilerine lisanslamaya hazırlanıyor.

Tesla, otonom sürüş sistemini diğer markalara da açıyor

Tesla’nın 2023 ikinci çeyrek yatırımcı görüşmesi sırasında yapılan sürpriz bir duyuruda CEO Elon Musk, şirketin Tam Otonom Sürüş (FSD) sistemini diğer otomobil üreticilerine ve OEM’lere lisanslamayı planladığını açıkladı.

Musk, “FSD yazılımımızı ve donanımımızı diğer otomobil şirketlerine lisanslamaya çok açığız” dedi ve ekledi: “Tesla FSD kullanımı konusunda büyük bir OEM ile şimdiden görüşmeler yapıyoruz.” Ayrıca Musk, üçüncü çeyrekte kullanıcıların sahip olduğu mevcut FSD aboneliklerini yeni satın alınan bir Tesla’ya devretmelerine olanak tanıyacak “bir defalık bir af” sistemini de duyurdu.

Tesla'dan yeni rekorlar

Tesla, bir önceki yıla göre yaklaşık %87 artışla 2. çeyrekte 479.700 adet üretilen ve 466.140 adet teslim edilen araç sayısıyla yeni bir şirket içi rekorla ABD’deki en iyi elektrikli araç üreticisi olmaya devam ediyor. Görüşme sırasında CEO Elon Musk, ilk çeyrekte Model Y’nin Corolla benzerlerini geride bırakarak her türden en çok satan araç haline geldiğini belirtti.

İlk Cybertruck da bu çeyrekte montaj hattından çıktı, ancak resmi çıkış fotoğrafından aracın büyük bir kısmı görülemiyordu. Şirketin söylediğine göre Cybertruck hattı, işleme aşamasına girdi ve önümüzdeki yıl düzenli üretime başlaması bekleniyor.

Tesla şu anda düzenleyici belgelendirme ve doğrulama öncesinde araç hattını test ediyor. Şirket, daha önce tescilli olan şarj bağlantısı tasarımını endüstrinin geri kalanına açtıktan sonra ikinci çeyrekte büyük bir etki yarattı. Mercedes, Volvo, Rivian, Ford ve GM araçları, 2024 model yılından itibaren Kuzey Amerika modelleri için bu tasarımı kullanmaya karar verdi. Teksas, devlet tarafından finanse edilen EV şarj istasyonlarının standardı karşılamasını zorunlu hale getirdi. Tesla’nın şarj ağ istasyonu kapasitesi, dünya çapında 5.265 istasyona yayılmış toplam 48.082 şarj cihazıyla geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre üçte bir oranında arttı.