Tesla,'dan, otomobilleri üçün "üçüncü taraf uygulama" devrimi

Tesla, geliştiricilerin kullanabileceği kendi uygulama API'sini sunmaya başladı. Bu gelişme, pek çok üçüncü taraf uygulama geliştiricinin Tesla'ları kontrol edebilecek kendi uygulamalarını yapabilmesi anlamına geliyor.

Tesla,'dan, otomobilleri üçün "üçüncü taraf uygulama" devrimi

Tesla, üçüncü taraf uygulamaların Tesla’nın araçlarına ve enerji cihazlarına erişmesini sağlayacak Fleet adlı yeni uygulama programlama arayüzüne (API) ilişkin belgeleri yayınladı. Fleet API, üçüncü taraf uygulamaların şirketin ürünleriyle etkileşime girmesine olanak tanıyor. Örneğin, üçüncü taraf bir uygulama, Fleet API’nin yardımıyla kapıları kilitlemenize ve kilidini açmanıza, ne kadar şarjınız kaldığına bakmanıza ve hatta Tesla aracınızın klima sistemini açmanıza imkan tanıyabilir.

Tesla araçlarına yönelik üçüncü taraf uygulamalar, Fleet API’nin imkan tanıdığı hemen tüm işlevleri sunuyor. Ancak bu uygulamalar, şimdiye dek resmi Tesla uygulaması tarafından kullanılan API’nin tersine mühendislik ile çözülmesinin ardından bu hizmetleri resmi olmayan bir şekilde sunuyordu. Dolayısıyla Tesla, geliştiricilerin bunu yapmasını engellemeye karar verirse, bu üçüncü taraf uygulamalar çalışmayı durduracak ve birçok geliştiricinin bunları sunmasını engelleyecektir.

Fleet API sayesinde geliştiricilerin artık Tesla tarafından desteklenmeyen bu gri bölgede çalışması gerekmeyecek. Geliştiriciler, bu API’yi kullanarak uygulamalarını yasal bir şekilde sunabilecek ve bu uygulamaları başarılı işletmelere dönüştürebilecek. Resmi API, geliştiricilere Tesla’nın araçları ve enerji cihazları için uygulamalar geliştirmeleri için bir platform sağlayarak, Tesla sahiplerinin istediği ancak resmi Tesla uygulaması tarafından sunulmayan işlevleri sunan uygulamaların sunulmasına imkan tanıyacak. Ayrıca geliştiricilerin şirketin ürünlerinden geçimlerini sağlamalarını da sağlayacak.