Tesla için 2020'den beri bir ilk: Düşüş başladı mı?

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'nın satışları bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre önemli oranda geriledi. Bu durum, 2020'den bu yana ilk kez gerçekleşiyor.

Tesla için 2020'den beri bir ilk: Düşüş başladı mı?

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, 2024'ün ilk çeyreğine dair araç üretim ve teslimat verilerini yayınladı. Rakamlar, şirketin araç satışlarının hem bir önceki çeyreğe hem de 2023 yılının aynı dönemine göre önemli ölçüde düştüğünü gösteriyor.

Buna göre, Tesla'nın 2023'ün 4. çeyreğinde teslimatını gerçekleştirdiği 484.507 araca oranla yüzde 20'lik bir düşüş ve yıldan yıla yüzde 8'lik bir düşüş söz konusu. Bu, Tesla'nın 2020'den bu yana ilk yıllık bazda satış düşüşü anlamına geliyor. Rakamlar ayrıca tahminlerin oldukça gerisinde kalmış durumda. Zira analistler, ortalama olarak Tesla'nın 449.080 elektrikli araç satmasını bekliyordu.

Ancak burada bazı olumsuz etkenler de söz konusu. Tesla bir kundaklama saldırısı nedeniyle Almanya'daki fabrikasını neredeyse bir hafta kapatmak zorunda kaldı. Ayrıca, Kızıldeniz'de uluslararası nakliyeye yönelik saldırılardan kaynaklanan nakliye aksaklıkları nedeniyle Berlin bölgesindeki tesisteki üretimin çoğunu iki hafta süreyle askıya aldı. Tesla teslimatlardaki düşüşün bir başka nedeni olarak revize edilmiş Model 3'ün üretiminin erken artırılmasına işaret etti.

En çok hangi Tesla modelleri üretildi?

Tesla, 2024 yılının ilk üç ayında 412.376 adet Model 3 ve Y aracı ile 20.995 adet diğer modellerden olmak üzere toplam 433.371 adet ürettiğini açıkladı. Satışların 369.783'ünü Model 3 ve Model Y'ler oluştururken, şirket ürettiği ve teslim ettiği Cybertrucks sayısını açıklamadı.

Bununla birlikte Tesla, çeyreğin sonunda satışları artırmak için bir kez daha Tam Otonom Sürüş'ün ücretsiz deneme sürümünü sunmak gibi birkaç taktik denedi. Ayrıca, kararsız olan potansiyel alıcılara, 1 Nisan'daki fiyat artışından önce elektrikli araçlarından birini almaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu Şirket, pazartesi günü ABD'de Model Y'lerin fiyatını 1.000 dolar artırdı.