Tesla ve Elon Musk, Tam Otonom Sürüş ve Otopilot özellikleri nedeniyle yine dolandırıcılıkla suçlandı

Elon Musk ve Tesla'ya Otopilot ve Tam Otonom Sürüş teknolojilerini kullanarak insanları dolandırdığı iddiası lle bir dava daha açıldı.

Tesla ve Elon Musk, dolandırıcılıkla suçlanıyor!

Automotive News tarafından bildirildiği üzere, bir Tesla sahibi tarafından San Francisco'da açılan bir dava, otomobil üreticisinin ve CEO'su Musk'ın, ücretli yazılım eklentileri olarak sunulan Otopilot ve "Tam Otonom Sürüş" gelişmiş sürücü yardım özelliklerini "aldatıcı ve yanıltıcı" bir şekilde pazarladığını iddia ediyor.

Dava, Tesla ve Musk'ın "ADAS [gelişmiş sürücü yardım sistemi] teknolojisinin mevcut yetenekleri konusunda tüketicileri aldattığını ve yanlış yönlendirdiğini ve sürekli olarak bu teknolojiyi mükemmelleştirmenin zirvesinde olduğunu ve nihayet tamamen kendi kendini süren bir araba üretme sözünü yerine getirdiğini söylediğini" ve "Tesla'nın aylar veya bir yıl içinde tamamen kendi kendini süren bir araca sahip olacağına dair tekrarlanan vaatlerinin aksine, bu hedefe ulaşmak için hiçbir zaman yakın bile olmadığını" iddia ediyor.

Davacı Briggs Matsko, Geliştirilmiş Otopilot için binlerce dolar ödeyen birçok Tesla sürücüsü gibi 2018'de paket için 5.000 dolar harcadığını söyledi. Bu, şu anda 15.000 dolarlık bir yazılım eklenti paketi olan ve henüz gönderilmeye hazır olmayan Tam Otonom Sürüş teknolojisinin öncüsü olarak satıldı. Matsko, dava için sınıf davası statüsü ararken, şirket, Tesla'ların uyarlanabilir hız sabitleyici özelliklerini yıllardır rahatsız eden "hayalet frenleme olaylarını" hedef alan başka bir toplu dava ile karşı karşıya.

Dava, Tesla'nın “Autopilot” adı da dahil olmak üzere özellikler terminolojisinin yanı sıra Elon Musk'ın sürekli olarak bitmemiş Tam Otonom Sürüş sistemiyle ilgili kamuoyuna açıklamalarını ve tweet'lerini örnek olarak gösteriyor. Özellikle Musk'ın, 2018 yılına kadar özerk bir ABD kros seyahatinin gerçekleştirileceği iddiasından ve 2019'da, 1 milyon robotaksiyi yola çıkartmakla ilgili iddialarından bahsediyor: "Bundan bir yıl sonra, tam sürücüsüz, yazılımlı... her şeye sahip bir milyondan fazla arabamız olacak."

Musk, çalışmak için özel bir rotaya ihtiyaç duyacağını kabul etmesi ve Otopilot ekibinin güvenlik özelliklerine odaklanmasını tercih ettiğini söylemesi ile bu yolculuk ertelendi. Robotaksiler ise gerçek olmadı.

Dava, tam otonom sürüş konusunda da Tesla tarafından yayınlanan ve hala web sitesinde yer alan 2016 tarihli videoyu kullanarak dolandırıcılık iddialarını tekrarlıyor. Bu videoda, görünüşe göre bir Model X'in bir garajdan çıktığı, bir şehrin içinden geçtiği, “sürücüyü” bıraktığı ve sonra otomatik olarak sığabileceği paralel bir park yeri bulduğu görülüyor. Bildirildiğine göre, videonun prodüksiyonu için orada bulunan eski Tesla mühendisleri, otomobilin önceden çizilmiş ve 3D haritalanmış bir rota kullandığını iddia etti, bu teknoloji herhangi bir üretim modeli Tesla'da bulunmuyordu.

Dava ayrıca, Tam Otonom Sürüş ve Otopilot'un yanlış tanıtıldığını değil, aynı zamanda tehlikeli olduklarını da söylüyor. Otopilottaki bir Model X'in California'da bir beton bariyere çarparak sürücüyü öldürdüğü 2018 kazası gibi olaylara veya Otopilot'taki bir Tesla'nın sabit bir itfaiye aracının arkasına çarparak federal bir soruşturmaya neden olduğu başka bir kazayı hatırlatıyor.