Apple ve Google'a "TikTok'u App Store ve Play Store'dan kaldırın" çağrısı

TikTok'un ABD'de yaşadığı sıkıntılar, Apple ve Google'a yapılan "App Store ve Play Store'dan kaldırın" çağrısı ile daha da aratacak gibi görünüyor.

ABD'den "TikTok'u App Store ve Play Store'dan kaldırın" çağrısı

TikTok, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hükümet yetkililerinden gelen yoğun bir baskıyla karşı karşıya. ABD'li bir senatör, Apple CEO'su Tim Cook ve Google CEO'su Sundar Pichai'yi TikTok'u Apple'ın App Store ve Google'ın Play Store'undan kaldırmaya çağırdı.

Colorado'dan Demokrat ABD Senatörü Michael Bennet, yöneticilere gönderdiği bir mektupta, “TikTok, kullanıcılarından yüz izleri ve ses izleri dahil olmak üzere geniş ve karmaşık veriler topluyor” dedi ve ekledi: “Çoğu sosyal medya platformunun aksine, TikTok benzersiz bir endişeye sahip çünkü Çin yasaları, Pekin merkezli ana şirketi ByteDance'i 'devlet istihbarat çalışmalarını desteklemek, yardımcı olmak ve bunlarla işbirliği yapmak'la yükümlü kılıyor.

ABD'de artan güvenlik endişeleri TikTok’u zor bir konumda bırakıyor. FBI, uygulamayı bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendiriyor ve bildirildiğine göre Biden yönetimi, uygulamanın sahiplerini, ABD’deki çalışmalarını satmaya zorladı.

Bennet, “Bu ciddi ve büyüyen endişeler göz önüne alındığında, TikTok'u ilgili uygulama mağazalarınızdan derhal kaldırmanızı rica ediyorum” diye yazdı.

TikTok CEO'su Shou Zi Chew, Mart ayında bir Temsilciler Meclisi komitesi önünde ifade vermeyi kabul etmişti. Daha önce TikTok, yaptığı açıklamada ABD ulusal güvenliğiyle ilgili endişeleri gidermek için verdikleri taahhütleri uygulama şansını memnuniyetle karşıladığını da söylemişti.

ABD'deki bazı valiler, gizlilik ve veri güvenliği sorunları nedeniyle TikTok'u devlet tarafından işletilen cihazlardan ve kablosuz ağlardan yasaklamış durumda. Bakalım bu yasaklar daha nereye kadar uzanacak...