TikTok Kullanıcıları Yaş Engeli İle Karşı Karşıya

Yüklü bir cezaya çarptırılan TikTok, önlem alayım derken birçok kullanıcısının hesabını "uçurdu"

TikTok, hesapları acımadan sildi!

Popüler video paylaşım platformu TikTok'un FTC tarafından görülen bir dava uyarınca CORPA (Çocukların Çevrimiçi Gizliliklerini Koruma Anlaşması) hükümlerini çiğnediği gerekçesi ile dev bir para cezasına çarptırıldığını sizlerle paylaşmıştık. Aynı sebeple CORPA hükümlerini tanımak zorunda olan platform, bünyesinde köklü değişikliklere de imza atarak çocuk kullanıcıların gizliliğini koruma altına alma konusunda adımlar attı.

Bu değişikliklerden birisi, artık 13 yaşın altındaki kullanıcıların artık platform üzerinde içerik paylaşamayacak olmasıydı. TikTok, kullanıcılarına yaş aralıklarına göre farklı kullanım deneyimleri sunmak durumunda ve bu sebeple platformun kullanıcıların video paylaşabilmek için uygun yaş aralığında bulunduklarını ispatlamaları için kullanıcıların doğum günlerini doğrulaması gerekiyor. Ancak görünüşe bakılırsa TikTok'un yaş doğrulama amacıyla uyguladığı sistem, mükemmel olmaktan çok uzak.13 yaşından büyük birçok kullanıcı, kendi hesaplarının yaş sınırı ile ilgili bir sorunları olmaksızın yanlışlıkla silindiğini fark etti.

15 yaşında ve Paige isimli bir kullanıcı, BuzzFeed News'e konuşarak kendisinin hesabını oluştururken bu durumun bir sorun çıkarmayacağını zannederek doğum tarihini varsayılan seçenek olan o günün tarihine ayarladığını ve uygulamanın çalışma şekli nedeniyle bu tarihi değiştiremediğini, bu sebeple de hesabının platformun uygulamaya başladığı yeni kurallar sebebiyle silindiğini dile getirdi. Bu sebeple hesabını ve 17.000 hayranını kaybeden Paige, uygulamanın bulundurduğu bir link sayesinde daha önceden videolarını yedeklediği için içeriklerini kurtarmış olsa da platformun kendisine sunduğu imkanlardan yoksun kalmış oldu.

Hesaplarını oluştururken doğum tarihlerini olması gerektiği gibi ayarlamaya dikkat etmeyen diğer kullancılar ise Paige kadar şanslı değillerdi. Doğum günü tarihini düzeltmeye dahi fırsat bulamadan hesapları silinen kullanıcılar, oluşturdukları içerikleri ve takipçilerini bir anda kaybetmiş oldular.

TikTok'un yanlış bir şekilde uygulamaya koyduğu kurallar sebebiyle hesaplarını kaybeden birçok kullanıcı tarafından bu sorun diğer sosyal medya platformları üzerinde gündeme taşındı ve sayıları her dakika artan şikayetler karşılığında popüler video paylaşım platformu, Twitter üzerinden bir açıklama yapmak durumunda kaldı.,

TikTok, yanlış doğum günü tarihi ile hesap oluşturan kullanıcıların yaşlarını devlet tarafından verilen kimlik numaralarını uygulamanın "Bir Sorun Bildir" formu üzerinden kendilerine göndermeleri gerektiğini belirtti. Ancak bu şekilde kullanıcıların yaşları konusunda yalan söylemeleri ihtimalinin önüne geçmeye çalışan platformun hesaba katmadığı birçok faktör vardı.

Bu problemden etkilenmemesi gereken birçok kullanıcının hesabı da aynı muameleye maruz kalmıştı ve uygulamanın destek sayfasına ulaşan birçok kullanıcıya ise geri dönüş yapılmadı. Dahası, 13 yaşından büyük birçok gencin henüz devlet tarafından sağlanmış bir kimlik numarası bulunmuyordu.

TikTok adına BuzzFeed'e konuşan bir sözcü, şirketin kullanıcıların yaşadığı sorunların farkında olduğunu ve "destek ekiplerinin kullanıcılara rehberlik etmek için çalıştığını" belirtti. Bu konuda daha fazla bilgi ve yönerge, TikTok'un Birleşik Devletler'deki kullanıcılarına hitap eden Twitter hesabında paylaşılacak.

Okuyucu Yorumları