TikTok'u köşeye sıkıştıran adım atıldı; peki şimdi ne olacak?

ABD hükümeti, TikTok yasağı için son adımları attı ve Çinli sosyal medya devini iyice köşeye sıkıştırmış gibi görünüyor. Peki TikTok cephesi bu durum hakkında ne düşünüyor?

TikTok'u köşeye sıkıştıran adım atıldı; peki şimdi ne olacak?

ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumartesi günü oyladığı mevzuatla beraber, ABD’de TikTok yasağı konusunda bir adım daha atıldı ve artık yasak, sadece birkaç gün içinde yasalaşabilir.

Android Authority ve diğer kaynaklar tarafından bildirildiği üzere kısa biçimli video ve sosyal medya uygulamasının, ABD’de faaliyet göstermeye devam etmesi için önümüzdeki altı ay içinde (olası üç aylık bir uzatmayla) Çinli sahibi ByteDance ile bağlarını kesmesi gerekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, ByteDance’in Çin hükümetiyle olan bağlantılarından endişe duyduğunu belirtiyor. ABD, TikTok’un kullanıcılar hakkında topladığı bilgilerin Çin hükümeti tarafından kullanılma ihtimalinin yanı sıra, uygulamanın öne çıkararak kullanıcılarına sunabileceği içerik türleri hakkında da endişe duyuyor.

Ancak ulusal güvenlik endişelerinin sebebi, uygulamanın kendisinden değil, Çin bağlantısından kaynaklanıyor. Bu yüzden ABD, TikTok’un Çin hükümetinden bağımsız başka bir şirketin kontrolüne geçmesi gerektiğini söylüyor ve eğer bu satış gerçekleştirilmezse, son çare olarak uygulamayı yasaklayabileceğini belirtiyor. Uygulama önümüzdeki hafta birdenbire ortadan kalkmayacak ancak yeni yasa, satışı zorunlu kılacak şekilde tasarlandı.

ABD’de olası bir TikTok yasağından, 2020’den ve Donald Trump döneminden beri bahsediliyor. Ancak yeni oylanan bu yasa tasarısıyla beraber, artık yasağın devreye alınması için sadece Senato onayı ve Başkan Biden’ın imzası gerekiyor.

TikTok ise yasağın uygulamanın ABD’deki 170 milyon kullanıcısının “ifade özgürlüğünü ayaklar altına alacağını” söylüyor. Ayrıca bir şirket sözcüsü, uygulamanın ve yaratıcılarının Amerika Birleşik Devletleri ekonomisine yaklaşık 24 milyar dolar katkıda bulunduğuna da dikkat çekti.

Elbette, ByteDance’in Çin hükümetinin söylediğini yapmak zorunda olduğu yönündeki iddiaları da yalanladığını da belirtmemiz gerekiyor. Şirket, verilerinin daha fazlasını ABD sunucularında depolamak için çalışıyor ve şu anda şirketin %60’ı küresel yatırımcılara ait.