Tim Berners-Lee: İnternet için Mücadele Edin

İnternetin durumundan endişe eden "Web'in babası" Tim Berners-Lee, bizlere bazı önerilerde bulunurken, Facebook'a çok fena salladı!

"İnternet için mücadele edin"

World Wide Web'in mucidi Tim Berners-Lee, sosyal medyanın ve sahte haberlerin interneti alaşağı olmaya doğru götüren şeylerin önünde olduğunu söyledi.

Toronto'da OpenText Enterprise World etkinliğinde konuşan Berners-Lee, World Wide Web'i nasıl inşa ettiğini anlatırken, o zamanlar kendisinin ve takımının web'in nasıl büyüyeceğini hiç kestiremediğini söyledi. Berners-Lee, şirketlerin, hükümetlerin ve diğer kuruluşların bazen interneti kötü amaçla kullanarak insanlığı parçalara ayırmasından ve kargaşa yaratılmasından endişe duyduğunu belitti.

"Web kusursuz değil" diyen Berners-Lee, "insanların web'i olumlu bir yolda kullanmalarını istiyoruz" dedi.

"Yaratıcı, yapıcı olun. İnsan haklarına ve onuruna saygı duyan topluluklar oluşturun. Pis olmayın - bu kadar basit."

Sosyal medya sitelerini özellikle hedefine alan Berners-Lee, Cambridge Analytica - Facebook skandalını örnek gösterdi ve Facebook'un toplumu bütünüyle nasıl olumsuz etkilediğinden bahsetti.

Sahte haberlerin dünya çapında fikirleri kutuplaştırdığını söylenen Berners-Lee, sahte haberlere merak ettirip tıklatarak "istenmeyen sonuçlara" yol açıldığını, çoğumuzu bir araya getirmeye yardımcı olan sosyal ağların, şimdi bizi birbirimizden daha da uzağa koyduğunu belirtti.

İsim vermeden Facebook'a yüklenen Berners-Lee, "ismi belli bir sosyal ağ sayesinde dünya belli miktarlarda daha iğrenç ve daha bölünmüş hale geldi" dedi.

Berners-Lee, internet kullanıcılarına internetin geleceği için mücadele etmelerini önerdi. Berners-Lee'ye göre hükümetler ve sektör, ilkeleri ve teknolojiyi doğru yola getirmek için uğraşsa da, zaman zaman yollarını şaşırıyorlar ve bunu düzeltecek tek şey, vatandaşlar.

Okuyucu Yorumları