Toplama PC "out", hazır PC "in"

Bilgisayarların donanım bileşenlerindeki fiyat sıçramaları, kullanıcıları hazır sistemlere yönlendiriyor. Peki, hangi hazır sistemleri tercih etmeli?

PC alırken tercih ne olmalı?

Başta oyun tutkunları olmak üzere pek çok bilgisayar kullanıcısının bir dönem büyük ilgiyle takip ettiği toplama bilgisayarlar, OEM parça fiyatlarının hızlı yükselişi neticesinde yerini daha güvenilir ve uzun ömürlü olan hazır bilgisayarlara bırakıyor. Türkiye piyasasında döviz kurundaki artışın ötesinde, dünya genelinde de donanım bileşenlerinin fiyatı görülmemiş bir hızda artıyor.

RAM fiyatları uçuşa geçti

Bir zamanlar toplama bilgisayarların en ucuz bileşeni olan RAM bellekler, hızla yükselen talep ve üretimin bu talebi karşılayamaması nedeniyle bugün işlemci fiyatlarına yaklaşıyor. Bitcoin furyasıyla birlikte yükselişe geçen kripto para madenciliği de donanım fiyatlarının artışında önemli rol oynuyor. Kripto para çıkarmak için kullanılan donanımlar ekran kartı ve işlemcinin yüksek performanslı olması gerekiyor. Bu iki bileşen için patlama yapan tüketici talebi, fiyatların bir yılda yüzde 50'ye varan oranlarda artmasına neden oluyor.

Ortalama bir oyuncu bilgisayarını oluştururken kullanılacak 16 GB RAM için bile 1.000 TL'yi gözden çıkarmak gerekiyor. Yeni çıkan Intel i7 işlemcilerde fiyatlar 3.000 TL seviyelerinde seyrederken, ekran kartlarında da performans arayanların tercihi GeForce GTX1080 modelleri 5.000 TL civarında seyrediyor.

Hazır PC almak için en doğru zaman

Hazır PC almak için en doğru zaman

Fiyatlardaki bu artış ve ekonomik belirsizlikler, kullanıcıların hazır bilgisayar donanımlarına yönelmesiyle sonuçlanıyor. İlk çıktıkları döneme oranla bugün çok daha fazla kişiselleştirme ve performans sunan hazır bilgisayarlar, oyuncular, profesyoneller ya da günlük kullanıcılar için en iyi şekilde tasarlanmış özel donanımlarıyla tüketicinin öncelikli tercihi haline geliyor.

ASUS, dolar ile artan bileşen parça maliyetleri sebebiyle bitmiş ürünlere olan talebin arttığını ve garanti kapsamındaki avantajların da etkisiyle son kullanıcının bu dönemde hazır sistemlere daha fazla yöneldiğini vurguluyor. ASUS'un kullanıcıların beğenisine sunduğu güçlü hazır bilgisayar portföyünün, estetik tasarımı, işlevselliği ve yüksek performanslı modelleriyle yoğun ilgi gördüğünü kaydeden ASUS Türkiye Sistem İş Birimi Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, "Oyunculara özel hazırlanmış hazır bilgisayar sistemlerinin farklı kullanım senaryoları ve performans ihtiyaçlarına göre özelleştirilen modelleri, marka güvencesi altında, tüm bileşenleri sistem garantisi ile satılıyor." diye açıklıyor. Kullanıcılar bilgisayarında bir problem yaşadığında, hangi parçanın sorunlu olduğunu tespit etme zahmetinden kurtuluyor. Üstelik, kullanıcılar hazır sistem içindeki ekran kartı, RAM gibi bileşenleri daha sonra güncellediğinde bilgisayarın garantisi devam ediyor. Böylelikle "hazır PC'de sistem değiştirilmez" algısı da tarihe karışıyor.

Hangi hazır sistemleri tercih etmeli?

Mutlak performans arayanların ilk tercihi ASUS ROG Strix GL 12 modeli oluyor. Mevcut tüm oyunları ultra ayarlarda oynamanıza imkan sağlayan GTX1080 ekran kartına sahip olan bu modelde oyuncular için her şey düşünülmüş. 512 GB'a kadar yükseltilebilen RAM seçenekleri ve sıvı soğutma gibi teknolojiler oyun tutkunlarına muazzam bir deneyim sunuyor. Kullanıcılar bilgisayarın donanımını GTX1070 veya GTX1060 ekran kartlarıyla, diledikleri sabit disk ve RAM donanımlarıyla temin edebiliyor. Dahası, oyuncu bilgisayarlarının vazgeçilmezi olan yüksek hızlı depolama ünitesi SSD, kasada bulunan özel çıkış sayesinde bir CD değiştirir gibi kolayca takılıp çıkarılıyor. Cam kasa tasarımında kullanılan RGB ışıklandırma, oyun odalarındaki atmosferi tamamlıyor.

Hem fiyat performans ürünü hem de yüksek performanslı bir oyun canavarı arayanlara hitap eden G serisi modeller, 13 Lt'den 33 Lt'ye kadar farklı tasarımlı kasalarda, GTX1050 ile GTX1080 aralığındaki geniş ekran kartı ve donanım seçenekleriyle oyuncuların tüm ihtiyacını karşılıyor. Daha sıra dışı bir kasa arayanlar, 3D yazıcı ile kişiselleştirilebilen GD30'a göz atabilir. Yine GTX1080 ekran kartının kullanıldığı bu bilgisayar, oyun tutkunlarının kendi zevklerini yansıtabileceği şekilde özelleştirmelere olanak tanıyor.

Okuyucu Yorumları