Dünya'daki tüm insanları bir topa sıkıştırırsanız, ortaya ne kadar büyük bir top çıkar?

Dünya'daki tüm insanları bir top halinde sıkıştırsanız, ortaya ne kadar büyük bir topun çıkacağını hiç merak ettiniz mi? Bunu gerçekten hesaplayan birileri var!

Dünya'daki tüm insanlar bir topa sıkıştırılırsa...

Muhtemelen Dünya’daki tüm insanları devasa bir top haline gelecek şekilde bir araya getirirseniz, ortaya ne kadar büyük bir top çıkacağını daha önce hiç düşünmemişsinizdir. Ancak bir matematikçi, bunu düşünmüş ve sorunun cevabını bulmaya karar vermiş.

Eğer şu anda ne olduğunu bilemediğimiz bir sebepten dolayı Dünya’daki tüm yaşayan insanları gerçekten büyük bir karıştırıcıya (blender) koyarsanız ve ortaya çıkan karışımı bir insan topu haline getirmeye karar verirseniz, ortaya çıkacak bu küre muhtemelen düşündüğünüzden daha küçük olacak. Aynı zamanda bir reddit kullanıcısı da olan kiwi2703, bu hesaplamaları yapmaya karar verdi. Bir insanın yoğunluğu metreküp başına 985 kilogram veya kg/m3'tür (1.000 kg/m3 olan suya yakın) ve ortalama insan vücut kütlesi 62 kilogram civarındadır. Karıştırılırsa, muhtemelen 16 insan bir metreküp içine sığabiliyor.

Yani dünyadaki 7.88 milyar insan sadece 496 milyon metreküpe sıkıştırılabilir.

Bu yapışkan madde küresinin genişliği 1 kilometrenin biraz altında (yaklaşık üç Eyfel kulesi) olacak ve New York City’deki Central Park'a kolayca sığabilir. İşte bunun bir gösterimi:

Dünyadaki insan sayısı için, bu aslında gerçekten küçük bir top ve bu kadar ufak bir kütlenin Dünya üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olarak tüm gezegeni değiştirmesinin neredeyse inanılmaz olduğu kesin. Her yıl dünya nüfusu artıyor. Reddit tartışmalarında, bu topun ne kadar büyüyeceği sorulduğunda, u/IntoAMuteCrypt şu cevabı verdi: "Cebirsel olmayan bir cevap olarak: Dünya Bankası ve diğer bazı kaynaklar, yıllık %1.05'lik bir dünya nüfus artış oranı listeliyor. Matematik kolaylığı için kürenin çapını 1km'ye yuvarlayalım (unutmayın, 1km genişliğinde, yarıçapı 1km değil) ve bir insanın ortalama kütlesinin değişmediğini varsayalım. 1 yıl boyunca, nüfus 1.0105 ile çarpılır, böylece hacim aynı miktarda değişecektir. Yarıçap, hacmin küp köküyle orantılıdır, bu nedenle 1.0035 (yuvarlanmış) ile çarpılır. 500m yarıçaplı küremiz 501.7439m yarıçaplı bir küre haline geliyor - bir yıl boyunca 1.7439 metre büyüyor. Saniyeye dönüştürüldüğünde, saniyede 16 mikrometrenin biraz altında çıkıyor. Çok değil, değil mi?"

Bu hesaplama, birinin bu ilginç düşünce hesaplamalarını yapmaya ilk karar vermesi değil. 2014 yılında, Dünya nüfusu sadece 7.159 milyar ile biraz daha küçükken, her insanı Büyük Kanyon'a sığdırabileceğiniz keşfedilmişti. Tabii ki bu işlem yeni örnekteki kadar yapışkan bir insan topu karmaşasını içermiyordu…