Türkiye yapay zeka çağına hazır mı? Dev araştırmadan çarpıcı sonuçlar

Bosch Tech Compass 2026 raporu, Türkiye'nin teknolojiye olan bakışını çarpıcı verilerle ortaya koydu.

Türkiye yapay zeka çağına hazır mı?

Dünya genelinde teknolojiye bakış açısını ölçümleyen Bosch Tech Compass 2026 araştırmasının sonuçları açıklandı. Bu yıl ilk kez Türkiye’nin de dahil edildiği küresel rapor, Türk toplumunun yeni nesil teknolojilere olan ilgisinin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre Türkiye’deki katılımcıların yüzde 71’i, yapay zekayı önümüzdeki on yılın en belirleyici gücü olarak görüyor.

Yapay zekaya duyulan güven artıyor

Geçtiğimiz yıllarda yapay zekaya karşı sergilenen mesafeli duruş, yerini büyük bir kabule bırakmış durumda. Küresel ölçekte yapay zekayı geleceğin en etkili teknolojisi olarak görenlerin oranı sadece üç yıl içinde yüzde 41’den yüzde 70’e yükseldi. Türkiye özelinde ise halkın yüzde 73’ü bu teknolojik değişime hazır hissettiğini belirtiyor. Bu rakam, yüzde 56 olan küresel ortalamanın bir hayli üzerinde seyrediyor.

Ancak bu dijital heyecanın yanında "temkinli bir iyimserlik" de göze çarpıyor. Hem dünyada hem de Türkiye’de katılımcıların büyük bir kısmı, teknolojik ilerleme hızının, sonuçları daha iyi analiz edilene kadar biraz yavaşlaması gerektiği görüşünde birleşiyor.

Bilim kurgu senaryoları gerçeğe dönüşüyor

Türkiye’deki teknoloji merakı sadece günlük kullanım araçlarıyla sınırlı kalmıyor. Araştırma, Türk toplumunun fütüristik fikirler konusunda oldukça cesur olduğunu gösteriyor. "Beyninizin doğrudan internete bağlanmasına izin verir miydiniz?" sorusuna Türkiye’den yüzde 42 oranında olumlu yanıt gelirken, başka bir gezegende yaşayacak ilk insanlar arasında yer almak isteyenlerin oranı yüzde 52’yi buluyor.

Mobilite tarafında da beklentiler yüksek. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 28’i otonom sürüşün en etkili teknolojilerden biri olacağını düşünürken, hava taksilerine olan ilgi yüzde 12 ile global ortalamanın iki katına ulaşıyor.

İnovasyonun itici gücü özel sektör

Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Daniel Korioth, Türkiye’nin genç ve dinamik yapısıyla yeni teknolojileri hızla benimsediğini vurguluyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Kurumsal İletişim Direktörü Burcu Coşkun ise Türkiye’de toplumun inovasyon konusunda özel şirketlere güvendiğine dikkat çekiyor.

Araştırmanın Bosch Grubu tarafından son beş yıldır düzenlendiğini hatırlatan Bosch Türkiye ve Orta Doğu Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Direktörü Burcu Coşkun bulguları şöyle değerlendirdi: “Dünya çapında, sadece birkaç yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz, hızla artan sayıda yenilikçi yapay zeka çözümü görüyoruz. Bu nedenle, yapay zekayı geleceğimizin en etkili teknolojisi olarak gören insan sayısının dünya genelinde sadece üç yıl içinde yüzde 41'den yüzde 70'e yükselmiş olması şaşırtıcı değil.”

Bosch, bu beklentilere paralel olarak yapay zeka yatırımlarını artırmaya devam ediyor. 2027 sonuna kadar yapay zekaya 2,5 milyar Euro yatırım yapmayı planlayan şirket, otonom sürüşten akıllı ev aletlerine kadar pek çok alanda bu teknolojiyi standart hale getirmeyi hedefliyor. Özellikle 2024 yılında Ar-Ge’ye 7,8 milyar Euro ayıran grubun, Türkiye’deki Ar-Ge yatırımları da 67 milyon Euro seviyesine ulaşmış durumda.