Türkiye'de en çok görülen rüya ne? Google'a göre bu rüyanın anlamı çok aranıyor...

İlginç bir araştırma, Google aramalarını analiz ederek ülkelere göre en çok görülen rüyaları belirledi. Peki, bu analize göre Türkiye'de en çok görülen rüya ne?

Türkiye'de en çok görülen rüya ne?

Mornings.co.uk web sitesinden bir ekip, 2022 yılının başlarında, her ülkede en sık aranan rüyaların neler olduğunu görmek için Google arama verileri üzerinde bir analiz yaptı. O zamanlar büyük ölçüde gözden kaçmış olsa da, bu analizin sonuçları, dünyadaki rüyalara dair birkaç ilginç gerçeği ortaya koyuyor.

Ekip, Google'daki en yaygın rüya aramalarının verilerini (mümkün olan yerlerde) inceledi ve bu verileri ülkelere göre ayırmanın yanı sıra dünya çapında bir genel bakış sağladı. Dünya geneline bakıldığında, Google’da en çok aranan rüya yılanlarla ilgiliydi. Araştırmalara göre Brezilya'da ayda 352 bin, Türkiye'de ise ayda 214 bin kez şaşırtıcı bir şekilde yılan rüyası aranıyor.

İlginç bir şekilde yılanlar, zehirli yılan tehdidi konusunda endişelenmek zorunda olmayan ülkelerde de rüyaların başrol oyuncusu oluyor. Herhangi bir yılan ısırığının muhtemelen zararsız (veya en fazla biraz rahatsız edici) olduğu Birleşik Krallık'ta, sürüngenler halen en sık aranan ikinci rüya terimi. Ancak Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'nın çoğunda görülen sonuçlarla benzer şekilde, Birleşik Krallık'taki insanların açık ara en çok aradığı rüya "diş dökülmesi.

ABD, konuyla ilgili ayda 81.000 arama ile görünüşe göre dişlerinin dökülmesini hayal ediyor. Ayı ve örümcek gibi tehditler de listede yer alıyor.

Ülkelere göre Google'da en çok aranan rüyalar

Neden çoğu kişi rüyasında diş dökülmesi görüyor?

Şaşırtıcı bir şekilde, MS ikinci yüzyıla kadar uzanan rüyalarda ağızdan dökülen dişlerin yazılı kayıtları var. İnsanlar zamanla (ve elbette bilim dışı bir şekilde) rüyayı akrabalarının ölümlerini önceden haber vermek olarak yorumladılar. Bu yorum o kadar popülerdi ki, Freud tarafından bile incelendi ve reddedildi. Çoğu rüya analizi sözde bilim olarak reddedilebilse de, daha yakın tarihli bir yorum (1960'larda), bunun yaşlanma korkusuyla ilgili olduğuna dair daha makul bir açıklama sunuyordu.

Bununla birlikte, 1984 yılında yapılan küçük bir çalışmada, rüyayı gören ve görmeyen insanların özellikle farklı kişilik özellikleri incelendi. Psikolojik Raporlar'da yayınlanan çalışmada ekip, "kişilik anketleri, dişlerle ilgili rüya görenlerin önemli ölçüde daha endişeli ve depresif olduğunu gösterdi" diye yazdı. Ayrıca "daha düşük ego gücüne sahiptiler, hayatlarından daha az tatmin oldular, hayatları üzerinde daha az kontrole sahip olduklarını hissettiler ve uçmayı hayal eden kontrol deneklerine göre daha sık çaresiz hissettiler" deniliyordu.

Ekip, rüyayı gören kişilerin yaşlanma konusunda diğer katılımcılara göre daha fazla endişelenmediğini keşfetti ve bu açıklamanın pek doğru olmadığını öne sürdü. Muhtemel bir açıklama, diş kaybıyla ilgili rüyanın, dişlerin ilk insanların yaşamlarında önemli bir rol oynadığı bir zamanın bilinçsiz, tarihi bir kalıntısını veya arketipini temsil etmesi. Ekibe göre, birinin dişlerinin gerçek kaybı, sonuçta ortaya çıkan değişiklikler nedeniyle ölümün habercisi olabilir ve bu yüzden bazı insanları fazlasıyla rahatsız ediyor.

Bununla birlikte, başka bir basit açıklama daha var: Rüyasında dişlerini görenler, uyanık oldukları saatlerde dişleri hakkında daha fazla endişeleniyorlardı.