Ubuntu 9.10: "One" bulutu üzerindeki Koala

CHIP Online özgür işletim sistemi Ubuntu'nun yeni harikası Karmic Koala'yı mercek altına aldı.

Yeni Ubuntu testte!

Daha basit, daha hızlı, daha yenilikçi ve ücretsiz: Microsoft ve Apple yeni işletim sistemleriyle kavga ededururken Ubuntu geliştiricileri tam da söz verdikleri anda Linux dağıtımları için yeni bir güncelleme yayımladılar


Altı aylık geliştirme rutinine paralel olarak Ubuntu işletim sisteminin geliştiricileri yeni bir filiz daha verdi. 9.10 nolu sürümün ismi "Karmic Koala" ve her zamanki gibi güncelleştirilmiş sistem çekirdeği ve taze yazılım sürümleriyle beraber geliyor. 2.6.31 nolu Linux çekirdeği yeni donanım desteği sağlıyor, USB 3.0 gerekli temeli atıyor ve Ext4 / Btrfs dosya sistemleri için iyileştirmeler sunuyor. Ubuntu masaüstü arabirimi olarak bir sonraki kilometre taşı 3.0 için bir nevi hazırlık aşaması niteliği taşıyan Gnome 2.28'i kullanıyor.

Ubuntu 9.10: Daha basit ve daha hızlı
Kurulum süreci yedi basit aşamada sistemi kurulmaya hazır hale getiriyor. Asistan çoğu kullanıcı için doğru ayarları kendi kendine seçiyor ve istenirse Home dizinini şifreleyebiliyor. Ubuntu 9.10 ilk kez varsayılan olarak Ext4 dosya sistemini kullanıyor. Ubuntu'yu ilk kez kullananlar için kurulum sırasında en önemli programlar ve yenilikler tanıtılıyor.

Yeni bir tasarım ve cilalanmış oturum açma ekranı ile Ubuntu ilk açılışta her şeyden önce çok hızlı önyükleme süreci ile dikkat çekiyor. Firefox 3.5.3, OpenOffice 3.1.1 veya Gimp 2.6.7 gibi uygulamaların pencereleri birkaç saniye içerisinde ekrana zıplayıveriyor. Genel anlamda sistem kullanıcı girişlerine daha hızlı tepki veriyor; en azından böyle hissettirdiğini söyleyebiliriz.

Yeni yazılım merkezi

Yeni yazılım merkezi

Tamamıyla güncellenmiş standart programlar dışında iki gerçek yenilik mevcut: Ubuntu Pidgin anında mesajlaşma yazılımı yerine ilk kez Gnome aracı Empathy'yi kullanıyor. Program birçok hizmet ağını destekliyor ve chat veya internet üzerinden görüntülü konuşmayı destekliyor. Ayrıca araç masaüstüne başarılı bir şekilde entegre oluyor. Yeni mesajlar veya uzak masaüstü oturum davetleri şık bir masaüstü katmanıyla gösteriliyor. Çevrimiçi durumunuzu Ubuntu panelindeki simgeden rahatlıkla değiştirebiliyorsunuz.

Yazılım merkezi yeni programlarla baş etmeyi kolaylaştırıyor. Katergorilere ayrılmış biçimde yeni yazılımları birkaç tıklamayla sisteminize kurabiliyorsunuz. Yazılım hakkında verilen kısa bilgi ve ön izleme resmi doğru programı seçmenizde yardımcı oluyor. Ayrıca merkez, yazılım güncelleştirme ve kaldırma özelliklerini de destekliyor. Standart kaynakların içinde Gnome 3.0 için duyurulmuş GnomeShell arabirimi de var. GnomeShell'i kurduktan sonra "gnome-shell --replace" konsol komutu ile kullanıcılar tüm kullanıcılar çıkacak olan masaüstü arabirimine göz atabiliyor.

Ubuntu One – Çevrimiçi depolama alanı

Ubuntu One – Çevrimiçi depolama alanı

Ubuntu 9.10'daki en heyecan verici yenilik her kullanıcıya 2 GB çevrimiçi depolama alanı veren Ubuntu One hizmeti oluyor. Bir kere bu özelliği yapılandırdığınızda dosya yöneticisinde çevrimiçi klasörlerinize giden bir kısayol buluyorsunuz. Çevrimiçi ve yerel depolama alanında oluşturulan One-klasörleri arka planda birbirleriyle eşitleniyor. Bu sayede önemli dosyalara web tarayıcısı olan tüm cihazlardan erişilebiliyor.

Ubuntu One dosya aktarımını HTTPS protokolüyle güvence altına alıyor. Klasörler istenirse farklı kişiler için paylaşıma açılabiliyor ki, bu da uzaktaki bir bilgisayarın hızlı ve kolay biçimde ağ paylaşımına katılabilmesini sağlıyor. Ubuntu One dosyaların yanında kişi listelerini ve (Tomboy) notlarını da eşitliyor. Ayda 10 Dolar ödeyerek mevcut depolama alanını 50 GB'a yükseltebiliyorsunuz.

Ve sonuç: Yine başarılı bir Linux dağıtımı...

Ve sonuç: Yine başarılı bir Linux dağıtımı...

Ubuntu One henüz beta aşamasında bulunuyor. Yaptığımız testte hizmet arada sırada bağlantı kopmalarına uğradı. Ayrıca uzun süre boyunca eşitleme sürecini beklemek zorunda kaldık. El ile eşitleme yapmamızı sağlayan bir buton yok. Bunun dışında yeni bir kişi ekleme girişimimiz bazen 404-hatası ile sonuçlandı.

Ve sonuç:
Ubuntu geliştiricileri 9.10 no'lu sürüm ile yine başarılı bir Linux dağıtımı güncellemesi sunuyor. Hızlı sistem başlangıcı ve kısa tepki süreleri sayesinde yeni Ubuntu ile daha hızlı çalışıyorsunuz. Kurulum sırasındaki tanıtım ve Yazılım Merkezi özellikle acemi kullanıcılara büyük yardımda bulunuyor. Geliştiriciler son beta-sürecindeki problemleri ortadan kaldırdığı anda Ubuntu One bu dağıtımı geleceğe hazır hale getirmiş olacak.

Okuyucu Yorumları