Ubuntu, hedefini tutturamadı!

Linux dağıtımlarının en popüleri Ubuntu, dört sene önce koyduğu bu iddialı hedefi tutturamadı!

Ubuntu hedefi ıskaladı!

Popüler Linux dağıtımı Ubuntu'nun kurucusu Mark Shuttleworth, dört sene önce Budapeşte'de yapılan Ubuntu Developer Summit'te işletim sistemi için büyük bir hedef koymuş ve şöyle demişti: "Hedefimiz, görevimiz, Ubuntu'yu dört yılda 200 milyon kullanıcıya ulaştırmak." Ubuntu, bugün aradan dört sene geçmesine rağmen Shuttleworth'ün koyduğu hedefe ulaşmamış görünüyor.

Kaç bilgisayarda Ubuntu yüklü olduğunu saymak, ana firma Canonical için zor bir iş, çünkü Ubuntu genellikle PC'lerde ön-yüklü olarak sunulmuyor. Buna rağmen resmi olmayan tahminler, toplam masaüstü ve sunucu yüklemelerinin onlarca milyonu bulduğunu, ancak 100 milyonu aşmadığını söylüyor.

Shuttleworth bu büyük hedefi açıkladığından bu yana Ubuntu'nun kurumsal sektörde önemli bir baskı kurduğunu gördük. Tüketici tarafında ise bu sene cihazlara sunulmaya başlanan Ubuntu Touch bulunuyor. Bununla birlikte Shuttleworth'un piyasaya sürmeyi planladığı Ubuntu TV ve otomobillere özel Ubuntu gibi bazı ürünler gerçeğe dönüşmedi. İşletim sistemini hedefinden alıkoyan en önemli faktörlerden bir tanesi ise Ubuntu Edge'in beklediği fon miktarını toplayamamasıydı.

Ubuntu 200 milyon kullanıcı hedefine bugün ulaşmamış olsa da, Canonical'ın mobil ve Nesnelerin İnterneti'ne (akıllı cihazlar) yönelmiş olması, yakın gelecekte kullanıcı sayısına önemli katkılarda bulunabilir.

Okuyucu Yorumları