Ubuntu'nun sağlam balıkçılı kanatlandı

CHIP Online en son Linux dağıtımı olan Ubuntu 8.04'ü inceledi. Sonuçlar son derece iç açıcı..

Test: Ubuntu 8.04

Herkes içi işletim sistemi ve ücretsiz. Linux dağıtımı bu slogan ile sayısız bilgisayara ulaştı. Geliştiriciler uzun vade desteğine (LTS) sahip yeni 8.04 sürümünde de sistemin daha kolay ve daha iyi olmasını sağlayacak birkaç yenilik gerçekleştirdiler.

Wubi ile Linux keyfi
Halen Linux'un karmaşık olduğunu ve sadece bilgisayar çılgınlarına hitap ettiğini mi düşünüyorsunuz? Ubuntu geliştiricileri daha kurulum aşamasında bu tip Linux-taş-devrinden kalma fobileri ortadan kaldırmak istemişler. Başarılı da oldular. Hiçbir sistem sabit diske "sağlam balıkçıl" lakaplı (Hardy Heron) yeni Ubuntu 8.04 kadar kolay kurulmuyor.

Risksiz kurulum

Risksiz kurulum
Wubi: Sanki Windows'a program kurar gibi.

Hardy Heron "yeni" Linux dünyasını keşfetmeniz için iki güvenli yol sunuyor. Birincisi önceki sürümlerden tanıdığımız Live-CD. Bu yöntem ile sabit diskinizde iz bırakmadan sistemi test edebiliyorsunuz. Fakat şimdiye kadar verileri kaydetme imkânı yoktu. Live-oturumunu kapattığınız anda tüm ayarlar ve oluşturulmuş dokümanlar siliniyordu.

İşte bu problemi yeni Windows Installer Wubi çözüyor. Yükleyici Ubuntu'yu sanki bir Windows programı yükler gibi kuruyor: Risksiz ve sabit disk bölümlemesine gerek kalmaksızın. Sistem başlangıcında ya Ubuntu ya da Microsoft sistemi için karar veriyorsunuz. Eğer Ubuntu hoşunuza gitmezse Denetim Masasına girip Program Ekle/Kaldırı kullanarak sisteminizden silebilirsiniz. Wubi'nin avantajı: İki adımda doğrudan donanımınıza erişebilen bir Dual-Boot sistemi oluşturmuş oluyorsunuz. Fakat buna karşın daha uzun yazım ve erişim hızlarına katlanmalısınız, zira Wubi dosyaları sanal sürücülere yerleştiriyor. Bu yüzden Ubuntu'yu uzun süreli olarak kullanmak isteyenler yine son derece basit olan Standart-Kurulumu seçmeliler.

Download: Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Güncel program yelpazesi

Güncel program yelpazesi
Menü yapılandırması

Ubuntu 8.04, 2.6.24-3 Linux sistem çekirdeğini baz alıyor. Güncel çekirdek herhangi bir sürücü yüklemeye gerek kalmadan tüm yaygın donanımları destekliyor. Ayrıca çekirdek-selefinin sunmuş olduğu Completely Fair Scheduler özelliğini de beraberinde getiriyor. Bu sayede interaktif uygulamalar için daha fazla hesaplama süresi sağlanıyor. Dolayısıyla medya oynatımı ve metin düzenleme daha çabuk tepki veriyor. Ubuntu arayüz olarak Gnome 2.22.1'i kullanıyor. Sade masaüstü ortamı son derece kullanıcı dostu, birçok uygulamayı beraberinde getiriyor ve rahat bir çalışma alanı sunuyor.

Program seçimi ise son derece güncel. Ubuntu web tarayıcı olarak güncel Firefox 3.0 Beta 5'i seçmiş. Büro işlerinizde OpenOffice 2.4 ve e-mail/takvim programı Evolution'dan yardım alabilirsiniz. Resim düzenleme ve fotoğraf yönetimi için Gimp 2.4.5 ve F-Spot 0.4.2 halihazırda bekliyor. Brasero 0.7.1 ile verilerinizi boş medyalara yazabilirsiniz. Totem ve Rhythmbox video ve ses dosyalarını oynatabiliyor ve eksik codec'leri otomatik olarak temin edebiliyorlar. Büyük dosya indirme işleriniz ise Bittorrent istemcisi Transmission ile gerçekleştirebiliyorsunuz.

Gösterimden ise Xorg 7.3 sorumlu. Sunucu her çıkış modu ve çözünürlüğü otomatik olarak tanıyor ve video çıkışını Resize ve Rotate eklentisi sayesinde çalışma anında yapılandırabiliyor. Xorg özellikle ikinci bir monitör veya projektör kullanmak isteyen laptop kullanıcılarının işine yarayacaktır. Ubuntu, göz alıcı 3D efektlerini sevenler için Compiz pencere yöneticisini ve tüm Compiz-Fusion eklentilerini beraberinde getiriyor.

Download: Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Sonuç: Pahalı Windows'a gerçek bir alternatif

Sonuç: Pahalı Windows'a gerçek bir alternatif
Ubuntu 8.04 "Hardy Heron"

Tam da sene ortası ritmine girdiğimiz anda, Linux masaüstünü fazla cilalamayan yeni Ubuntu sürümü çıkıyor. Bir zamanlar duyurulmuş olan sansasyonel yenilikleri veya yeni temayı bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır.

Buna karşın "çalışan" bir işletim sistemi ve pahalı Windows'a gerçek bir alternatif arayanlar Ubuntu'yu hemen denemeliler. Bu kadar kolay ve tehlikesiz bir Ubuntu testi şimdiye kadar mümkün değildi. Güncel çekirdek, Gnome 2.22.1 ve sağlam bir program yelpazesi sayesinde belki de çok yakında hevesli bir Linux kullanıcısı olacaksınız.

Alternatif
Gerçi "Mint" Linux dağıtımı birçok alanda Linux'un özgür yazılım felsefesini terk ediyor ama buna karşın sürücüleri, codec'leri ve tarayıcı eklentilerini ön-yüklü biçimde elde ediyorsunuz.

Download: Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Okuyucu Yorumları