Ukrayna'daki Ünlü Bilgisayar Tarihi Müzesi de Rus Saldırısına Kurban Gitti

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi özellikle Mariupol'u bir harabeye çevirmeye devam ediyor. Ne yazık ki bu büyük yıkımın, Ukrayna'daki ünlü bilgisayar tarihi müzesini de yerle bir ettiği ortaya çıktı.

Ruslar bilgisayar tarihini de vurdu

Geçtiğimiz hafta, Ukrayna'nın en büyük özel bilgisayar müzelerinden biri olan Club 8-bit, Mariupol kuşatması sırasında yok edildi. Kotaku, müzenin sahibi Dmitry Cherepanov'un Club 8-bit'in kaderini paylaşmak için Facebook'a girmesinden sonra bu üzücü durumdan haberdar olduğunu bildirdi.

21 Mart'ta yayınlanan gönderi şunları söylüyordu: "Bu kadar, Mariupol bilgisayar müzesi artık yok. 15 yıldır biriktirdiğim koleksiyondan geriye sadece müzenin FB sayfasında, web sitesinde ve radyo istasyonunda yer alan anıların parçaları kaldı."

Club 8-bit'in koleksiyonu, 1950'lere kadar uzanan öğelerle birlikte 500'den fazla bilgisayar tarihi parçasını içeriyordu. Ayrıca müze, Sovyet dönemi bilgisayarlarının en büyük ve en havalı koleksiyonlarını içeriyordu.

Cherepanov'un Club 8-bit'te sergilenen birçok PC'yi toplaması ve restore etmesi on yıldan fazla sürdü. Müzenin yıkımını daha da dokunaklı yapan şey, Ukrayna ve Rus halkı arasında ortak bir tarihi belgelemiş olması.

Neyse ki Cherepanov hayatta... Ancak Mariupol'un birçok sakini gibi evini kaybetti. Savaşın başlamasından bu yana, yaklaşık 10 milyon insan çatışma nedeniyle yerinden edildi ve İkinci Dünya Savaşından bu yana en hızlı büyüyen mülteci krizinin yaşandığı düşünülüyor.

Okuyucu Yorumları