Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatına, Boeing'in Starliner'ından "küçük" bir sürpriz geldi

Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk başarılı uçuşunu yapan Boeing Starliner'ın, yanında sürpriz bir konuk getirdiği ortaya çıktı...

Uluslararası Uzay İstasyonu'na sürpriz konuk

İki buçuk yıllık gecikmenin ardından Boeing'in Starliner kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla bağlandı. SpaceX'e yetişmek için mücadele ettiği düşünülen şirket için bu çok önemli bir adımdı. Belki de bu yüzden, Boeing'in bu başarılı görevi kutlama yöntemi oldukça sıra dışı oldu.

UUİ mürettebatı, Starliner'ın kapağını açtığında, uzay aracının içinde bir sürprizle karşılaştı. Orbital Flight Test-2'nin oturmuş test mankeninin yanında yüzen, Kerbal Uzay Programında yer alan dört orijinal "Kerbonaut"tan biri olan Jebediah Kerman'ı temsil eden peluş bir oyuncak onları bekliyordu.

KSP topluluğu tarafından tanındığı adıyla Jeb, uçuşun sıfır g göstergesi olarak görev yaptı. Rus kozmonot Yuri Gagarin ilk insanlı uzay uçuşunda yanına küçük bir oyuncak bebek almıştı ve o zamandan beri çoğu uzay ekibinin mikro yerçekimi ortamına girdiklerinde bunu anlamaları için yanlarında peluş oyuncaklar taşıması bir gelenek haline geldi.

Daha önce Kerbal Space Program'ı oynadıysanız, Boeing'in Jeb'i uzaya göndermesinin neden bu kadar uygun olduğunu tahmin edebilirsiniz. KSP'de Kerbonaut'larınızı yörüngeye ve ötesine taşıyacak uzay aracı tasarlamak kolay bir iş değil. Genellikle ilk tasarımlarınız Kerbin'in yerçekiminden kurtulmaya çalışırken düşer ve yok olur. Ama çizim tahtasına geri dönersiniz ve işe yarayan bir tasarım bulana kadar değişikliklere devam edersiniz. Boeing mühendislerinin de Starliner'ın 2019'daki ilk test uçuşunun bir yazılım sorunu nedeniyle başarısız olmasının ve beklenmeyen bir valf sorununun ardından ikincisinin ertelenmesinin ardından tam olarak yapmak zorunda kaldıkları şey bir açıdan buydu.

Boeing, uzay aracı UUİ'ye yanaşana kadar Jeb'in OFT-2'deki varlığını gizli tuttu. Şirketin bir sözcüsü collectionSPACE'e, Starliner'ın mühendislik ekibinin maskotu kısmen KSP'nin oyunculara öğrettiği bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dersleri nedeniyle seçtiğini söyledi. Jeb, Dünya'ya dönüş yolculuğu için uzay aracına geri yerleşmeden önce önümüzdeki birkaç günü UUİ ekibiyle geçirecek.