Ünlü isimlerden açık mektup: Yapay zekayı durdurun!

Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry, Jon Bon Jovi gibi çok sayıda ünlü ismin imzaladığı açık mektup, müzk endüstrisini yapay zekaya karşı ciddi biçimde uyarıyor.

Ünlü isimlerden açık mektup: Yapay zekayı durdurun!

Müzik endüstrisinde yapay zekanın “açgözlü” kullanımının durdurulmasını isteyen 200 yüksek profilli sanatçı arasında Billie Eilish, Nicki Minaj ve Katy Perry gibi isimler yer alıyor. İşte bu isimler, açık bir mektupta, kontrol edilmediği takdirde teknolojinin “dibe doğru bir yarış başlatacağı” konusunda endişelerini dile getirdi.

Mektupta yapay zekanın sanatçıların seslerini, resimlerini ve seslerini "çalmak" için kullanılmasının “insan yaratıcılığına bir saldırı” olduğu ve “müzik ekosistemini yok edeceği” söyleniyor. Sanatçı Hakları İttifakı (ARA) tarafından yayınlanan mektup, insan şarkı yazarlarını veya onların çalışmalarını baltalayan veya onların yerine geçen yapay zeka araçlarının yasaklanması çağrısında bulunuyor.

Bu hamle, ChatGPT gibi sohbet robotlarının ve Midjourney gibi görüntü oluşturucuların arkasındaki teknoloji olan üretken yapay zekanın daha iyi düzenlenmesi için sektör çapındaki bir girişimin parçası olarak karşımıza çıkıyor. Son aylarda ünlü isimlerin sesleri ile oluşturulan şarkıların internette viral hale gelmesinin ardından yapay zeka kullanımına ilişkin korkular daha da arttı.

Son mektubun imzacıları arasında REM ve Jon Bon Jovi gibi geçmişin rock yıldızlarından Jess Glynne ve Zayn Malik gibi günümüzün pop yıldızlarına kadar pek çok farklı sanatçı yer alıyor. Mektup, sorumsuzca kullanılması halinde yapay zekanın sanatçı haklarını ihlal edeceği ve insan sanatçıların haklarını değersizleştireceği konusunda uyarıyor.

Mektupta, “İnsan yaratıcılığına yönelik bu saldırı durdurulmalı. Yapay zekanın profesyonel sanatçıların seslerini ve resimlerini çalmak, yaratıcıların haklarını ihlal etmek ve müzik ekosistemini yok etmek amacıyla yağmacı kullanımına karşı koymamız gerekiyor” deniyor.

Yasak değil, sorumlu kullanım

Ancak mektupta doğrudan bir yasaklama önerilmiyor ve teknolojinin sorumlu kullanımının faydalar sağlayabileceği belirtiliyor.

Uzun süredir country müziğinin doğduğu yer olarak bilinen Tennessee, geçtiğimiz ay müzisyenleri yapay zekaya karşı koruyan ilk ABD eyaleti oldu. “Elvis Yasası” olarak adlandırılan yasa, ses benzerliğini tanıtım hakkından ziyade bir mülkiyet hakkı haline getirdi. Aynı şey isimler, fotoğraflar ve benzerlikler için de zaten geçerliydi.

Eyalet valisi Bill Lee “Sanatçıların fikri mülkiyet hakları vardır. Kesinlikle yapay zekaya değil, yalnızca kendilerine ait olan bir benzersizliğe sahipler” dedi.