Unutulmaz 10 oyun eklentisi (DLC)

Artık bir oyun bittiğinde onu rafa kaldırmıyoruz! İşte unutulmaz; en iyi 10 ek içerik paketi!

Unutulmaz 10 oyun eklentisi!

Bilgisayar oyunları, teknolojinin gelişmesi ile her gün değişiyor, yenileniyor... Bundan yıllar önce sadece film tabanlı izlediğimiz, hatta izlerken ayrıca disket ve sonradan CD takmamız gereken demolar, artık gerçek kadar kaliteli görsellikte karşımıza çıkıyorlar. Yine de oyun içerisindeki durum halen eskiyi geçmiş değil...

Yıllar önce piyasaya çıkan oyunlarda, "eklenti" olarak bilinen "ek oyunlar" bulmak güçtü. En fazla serinin bir sonraki oyununu bekler, onu da bitirdikten sonra bir sonraki için gün sayardık. Eklentilerin gelmesi ardındansa, farklı bir sayfa açıldı oyun dünyasında. Artık yapımcı firmalar ana bir oyun yaptıktan sonra, onun kadar uzun olmayan ve farklı noktaları ele alan eklentilerle karşımıza çıkmaya başladılar. Günümüzde halen devam eden eklenti furyası, artık indirilebilir içerik yani "DLC"ler ile büyük bir ivme kazanmış durumda.

Direk olarak internetten indirilebilen DLC'ler, kimi zaman bir eklenti kadar büyük değişikliklerle karşımıza çıkabiliyorlar. Hal böyle olunca da hem yapımcı firma, hem de oyun tüketicileri için bambaşka bir dünyanın kapıları açılmış oluyor. Artık DLC hiç de garipsemediğimiz bir yapı; hatta artık bir oyun piyasaya çıktıktan bir hafta sonra DLC paketinin duyurulduğu bir dönemde yaşıyoruz...

İşte biz de CHIP Online olarak böyle bir dönem içerisinde para harcanıp da ağzın yanmayacağı on adet farklı özel DLC'yi sizler için sıraladık...

GTA IV kullanıcılarını dinledi

GTA IV kullanıcılarını dinledi
L4D2 yeni bir mod'a kavuştu

10. Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

GTA serisi her oyunuyla tartışma yaratan yapımlardan bir tanesidir. GTA IV ile de bir kez daha tartışma ve eleştiri oklarına hedef olan yapım, hiçbir çekince duymadan hayatın gerçeklerini gözler önüne sermişti. Dünya geneli haricinden, oyuncu kesimine doğru geldiğimizdeyse, GTA IV kimileri için büyük bir başarı, kimileri içinse büyük bir hüsrandı. Nitekim tüm bu yorumları yakından takip eden yapımcı firma, ürettiği "The Ballad of Gay Tony" DLC'si ile olumsuz yorumların çoğunu yok etmeyi başardı. Harika tasarlanmış yeni görevler, eklenen ve bağımlılık yaratıcı multiplayer oyun yapısı ve uzayan oyun ömrü ile bu DLC eksik kalan her şeyi tamamladı.

9. Left 4 Dead 2: The Passing

Multiplayer deniliği zamana herkesin aklına gelen yapımlardan bir tanesi olan L4D2, kendisine harcanan belirli bir sürenin ardından sıkıcı hale gelen bir yapıya sahipti. Oyuna gelen "The Passing" isimli DLC ise oyunun ömrüne ömür katmaya yetti. Birbirinden farklı haritaların haricinde daha önce görmediğimiz "Mutation mode" ile karşımıza çıkan yapım, aynı zamanda farklı karakterlerle de tanışmamıza olanak tanımıştı. Harika senaryo yazımı ile de dikkatleri üzerine toplayan DLC, her ne kadar "campaing" kısmında orijinal oyuna büyük benzerlik gösteriyor olsa da üretilmiş en önemli DLC paketlerinden bir tanesi olarak anılacaktır.

BioShock ilk oyunun gölgesinde kalmıştı

BioShock ilk oyunun gölgesinde kalmıştı
Vietnam DLC'si dolu dolu geldi

6. BioShock 2: Minerva's Den

BioShock serisi iki oyunuyla da oyun severleri amansız yakalamış, bir anda bizleri sular altındaki post apokaliptik bir dünyada gezintiye çıkarmıştı. Yine de serinin ilk oyununda yaşanılan heyecan, ikinci oyunda pek o kadar gün yüzüne çıkmadı. İkinci oyunun yeterince etkileyici olmadığını anlayan yapımcılar ise, gerçekten etkileyici ve daha da önemlisi uzun senaryo akışına sahip, "Minerva's Den" isimli eklenti ile BioShock 2'ye can verdiler. Özellikle ilk oyundan sonra eksik kalan atmosfer ve içerisine bulunduğumuz dünya, bu DLC ile yeniden karşımıza çıkmış oldu. Görsellerin ve pek tabii tasarımların da apayrı güzellikte olduğunu rahatça söyleyebileceğimiz yapım, bir DLC'den çok daha öte...

7.Battlefiled: Bad Company 2 Vietnam

Battlefiled denildiği zaman akan sular durur birçok oyun sever için. Bad Comany 2'nin ise ayrı bir yeri vardır gönüllerimizde. Konu FPS olduğu zamansa genelde harita paketleri ile karşılaşırız. Nitekim Halo ve Call of Duty gibi yapımların ürettiği harita paketleri birçokları tarafından yetersiz ve pahalı olarak görülmüştü. Tüm bu eksilerden yola çıkarak mükemmelin peşinde koşan B: BC2, Vietnam DLC'si ile başta Amerikalıların çok önem verdiği bir dönemi sanal ortama taşıdığı gibi, aynı zamanda da oyuna eklediği en ince detayına kadar hesaplanıp tasarlanmış haritaları, yeni silahları ve o farklı Vietnam atmosferi ile tüm FPS oyuncularından da tam not almış bir DLC. Çıktığı günden bu yana neredeyse tüm B: BC2 kullanıcıları tarafından indirilen Vietnam, multiplayer ortamlarının olmazsa olmazı konumunda.

Dedektiflik hiç bu kadar gerçek olmamıştı

Dedektiflik hiç bu kadar gerçek olmamıştı
Fallout 3 bu DLC ile resmen yaralarını sardı

6. L.A. Noire The Naked City

İlk gördüğümüzde çok anlam veremediğimiz, "Teknoloji ne kadar da gelişti." gibi garip tepkiler verdiğimiz, oyunun başına geçtiğimizdeyse sanki içerisindeymiş gibi hareket ettiğimiz bir yapımdı L.A. Noire. "Naked City" isimli eklenti paketi sayesindeyse oyuna fazladan eklenen "Vice case"ler hem şaşırtıcı, hem de oyunun orijinalinde bulunanlardan kat be kat daha kalitelilerdi. "Badge Pursuit Challenge" ve sahip olunabilinen yeni eşyalar sayesinde oyuna büyük bir zenginlik katan DLC, açık ara üretilmiş en iyi DLC paketlerinden bir tanesi olarak adını altın harflerle yazdırmış durumda. Eğer L.A. Noire sahibiyseniz, bu paketi kesinlikle edinmenizde fayda var.

5. Fallout 3: Broken Steel

Her ne kadar ilk iki oyununa benzemiyor olsa da Fallout 3 üretilmiş kaliteli oyunlardan bir tanesidir. Sadece kendisiyle yetinmeyen yapım, üretilen eklenti paketleri ile de başta RPG severler olmak üzere, birçok oyuncuyu kendisine köle yapmayı başarmış bir oyun. Yine de aralarından sıyrılan bir içerik paketi var: "Broken Steel." Kendisinin bu kadar önemli olmasının en büyük özelliği, diğer DLC paketleri ile kıyaslandığında çok daha fazla kaliteli ve eğlenceli görevler içermesi. Orijinal oyunda bulunan bir takım "bug" yani sorunların o ya da bu şekilde karşımıza çıktığı DLC, yine de serinin en iddialısı.

Borderlands DLC çılgınlığının en önemlilerinden

Borderlands DLC çılgınlığının en önemlilerinden
Elder Scroll IV'i DLC'siz oynamak artık çok zor

4. Borderlands: The Secret Armory of General Knoxx

An itibariyle ikinci oyunu ve çıkan ilk DLC'si ile fırtınalar estiren Borderlands, ilk oyunu için üretilmiş olan "The Secret Armory of General Knoxx" sayesinde ününe ün katmıştı. Bu DLC'nin en büyük özelliği ise şüphesiz, sahip olduğu ucuz fiyatına rağmen, yeni üst seviye sınırı, yeni silahlar, yeni araçlar gibi birçok özelliği beraberinde getirmesi olmuştu. Aksiyonun hiç durmadığı oyun yapısının devam ettiği DLC'de aynı zamanda o bilindik esprilere de yenisi eklenmişti. Borderlands için yayınlanan birçok DLC arasındaysa General Knoxx'a en çok yaklaşabilen, "Zombi Island of Dr. Ned" olmuştu ki o bile aradığımızı bu kadar net vermiyordu.

3. The Elder Scrolls IV: Shivering Isles

DLC deniliği zaman Elder Scroll'dan bahsetmesek olmazdı zira piyasaya çıktığında birçok "bug" sorunu yaşayan oyun, günümüzde kendisi için yapılan onlarca mod ve farklı DLC sonunda mükemmele ulaştı. Yine de çıkığı gün itibari ile harika bölüm tasarımları, açık ve sonu gelmeyen dünyası ile kendisine yapışmamıza olanak tanıyan oyun, "Shivering Isles" ile olup olabilecek en açık dünyaya sahip olmuş ve aynı zamanda sayısız yeni ana ve yan görevi de oyuna eklemişti. Normalde bulunan oyun yapısının üzerine tam anlamıyla "daha iyisini" yapıştıran DLC olmadan Elder Scrolls IV oynamak artık imkansız gibi bir şey.

At üstünden Zombi'lere savaş açmak

At üstünden Zombi'lere savaş açmak
Üçüncü oyununu telefi eden bir DLC

2. Red Dead Redemption: Undead Nightmare

Vahşi vahşi Batı... Bu oyun sayesinde geniş topraklarda, at sırtından oradan oraya koştuk. Fakat tüm bu "Western" temasının üzerine böyle bir DLC ile karşılaşmayı beklemiyorduk. Günümüzde bir hayli meşhur olan "Zombi" teması, RDR: UN DLC'si ile bir anda karşımıza çıktı... İlk başta çok saçma ve alakasız bir konsept gibi gözüken Vahşi Batı Zombi'leri fikri, başında geçirilen birkaç saatin ardından çok keyifli bir hal alıyor. Rockstar tarafından açık ara yapılmış en iyi bölüm ve görevlere sahip olan DLC, ilginç bir şekilde orijinal oyundan bir adım daha ileride durmayı da başarıyor. Siz de bu farklı temayı yaşamak istiyorsanız, RDR: UN'yi çok geçmeden edinin!

1. Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker

Piyasaya çıktığı ilk oyunuyla tüm oyun camiasını kendisine bağlayan az yapımdan bir tanesi olan Mass Effect serisi, özellikle senaryosu ve her yeni oyunuyla değişen oyun yapısı ile milyonlar tarafından oynanan bir oyun. Üçüncü oyununun sonu ile büyük bir hüsran yaşattı belki ama ikinci oyunu ve DLC'leri ile hep kazanan tarafta olmayı bildi. "The Overlord" ile mükemmel bir çıkış yakalayan oyun, "Arrival" DLC'si ile tepetakla olmuştu. Son olarak "Lair of the Shadow Broker" ile tanışmamıza olanak tanıyan seri, birçok DLC'de olduğu gibi mükemmel senaryo, hikaye anlatımı ve savaş mekaniklerine sahipti. Oyuna eklenen iki yeni "boss" modeli, son yıllarda karşımıza çıkan en iyi bölüm sonu canavarı savaşına ev sahipliği yapıyordu. Harcanan vaktin değerli olduğunu düşünenler için, sıfır zaman kaybını garanti eden bir DLC...

Okuyucu Yorumları