USB 4, 40 Gbps ile Coşturacak!

USB 4, 40 Gbps veri transfer hızlarıyla Thunderbolt 3'ü yakalıyor. İşte rakamlar!

USB 4, ne kadar hızlı?

Yakında, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda Thunderbolt 3 portlarının inanılmaz hızları USB portları üzerinden de yakalanabilecek. USB Uygulama Forumu'nun (USB-IF), USB 4'ü duyurmasıyla beraber, 40 gigabit (Gb/s) veri aktarım hızları kullanıcılar için mümkün olacağı ortaya çıktı.

USB standartlarını belirleyen bir kurum olan USB-IF, USB standartları üzerinde belirli zamanlarda değişiklikler yapıyor ve standartları düzenliyor. Yine kısa bir süre önce USB 3.2 standardını ortaya atan kurum, şimdi de USB 4'ü duyurdu. Ancak bu duyuru, yeni standardın hemen karşımıza çıkacağı anlamı taşımıyor.

USB 3.2 ile açıklanan 20 Gbps veri aktarım hızı, USB 4 ile beraber tam 2 katına çıkıyor ve 40 Gbps hızına ulaşıyor. Ancak bu hız Intel'in Thunderbolt 3 portu ile zaten sağlanıyordu. Fakat şimdi bu hızları USB portu ile de yakalamak mümkün olacak. Fakat bunun yaygınlaşması için bir süre gerekecek. Zira halen USB 3.2 portları ortada yok.

Elbette USB 4 ile sağlanacak olan tek işlev veri aktarımı değil. USB 4'ün diğer özellikleri arasında 100 watt'a kadar güç aktarabilme ve görüntü aktarma özellikleri de bulunuyor. Böylece çoklu 4K ekran görüntü aktarımları da bu standart ile sağlanabilecek. Elbette bunun için 40 Gbps destekleyen özel sertifikalı kablolara ihtiyacımız olacak.

Okuyucu Yorumları