USB OTG nedir? USB On-The-Go (OTG) özelliği sayesinde telefonunuzda hangi ek özellikleri kullanabilirsiniz?

Eğer akıllı telefonunuz USB OTG özelliğine sahipse, onunla yapabileceğiniz çok fazla şey var. Peki ama USB OTG tam olarak nedir ve neler yapmanıza imkan sağlar?

USB OTG nedir? USB OTG özelliği sayesinde telefonunuzla neler yapabilirsiniz?

USB sürücüler oldukça işe yarayan araçlar olsa da, ne yazık ki telefonunuzda kullanmanız bazen çok kolay olmayabiliyor. Ancak, eğer bir Android telefonunuz varsa ve USB OTG özelliğine sahipse, bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz.

USB On-The-Go (OTG) Nedir?

USB On-The-Go (OTG), bir cihazın bir PC gerektirmeden bir USB cihazından veri okumasını sağlayan standartlaştırılmış bir spesifikasyondur.

OTG bağlantısı ile telefonunuza bir USB flash sürücü veya video oyun kumandası bağlamak gibi pek çok farklı imkana sahip olabilirsiniz. Telefonunuzun veya tabletinizin USB OTG'yi destekleyip desteklemediğini görmenin en kolay yolu, geldiği kutuya veya üreticinin web sitesine bakmaktır. Desteklenen cihazlarda aşağıdakine benzer bir logo veya teknik özellikler listesinde USB OTG'yi görebilirsiniz. USB OTG bilgilerini cihazın ayarlarında da bulabilirsiniz.

Bir başka kolay yöntem de bir USB OTG Kontrolü uygulaması kullanmaktır. Bu uygulamalar, cihazın USB OTG işlevselliğine sahip olup olmadığını ve hangi özelliklerin işinize yarayacağını hızlı bir şekilde size söyleyecektir.

Samsung ve diğer akıllı telefonlarda kutudan çıkar çıkmaz OTG etkindir. Ancak, diğer üreticiler bunu Ayarlar > Ek Ayarlar > OTG'den manuel olarak etkinleştirmenizi isteyebilir.

Android cihazınızda standart bir mikro USB veya USB-C bağlantı noktası bulunur. Ancak, birçok USB aygıtı tam boyutlu bir USB bağlantı noktasına ihtiyaç duyar. Bu sorunu, bir dönüştürücü/adaptör ile çözebilirsiniz.

USB OTG ile neler yapabilirsiniz?

Android cihazınız için USB OTG kullanmaya hazır olduğunuzda, önünüze pek çok farklı seçenek çıkar. Örneğin bu bağlantı sayesinde harici diskleri telefonunuzla beraber kullanabilirsiniz. Yani, sadece birkaç saniye içerisinde (ve yanınızda ek bir cihaz taşıyarak) terabyte’lara ulaşan bir depolama alanına erişmeniz mümkün olabilir. Ancak bu harici disklerin FAT32 veya exFAT dosya formatını kullanmaları gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Eğer telefonunuzda kontrol kolu destekleyen oyunları oynamayı seviyorsanız, bir diğer seçenek de USB OTG ile bir kontrol kolu bağlamaktır. Android P ve daha yeni sürümler Xbox One kontrol kolu desteğine sahip olsa da, Xbox 360 kontrol kolları gibi daha eski kollar USB OTG ile kullanılabilir hale gelir.

Telefonunuzu sıklıkla iş ve yazışmalar için kullanıyorsanız, isteyebileceğiniz bir diğer özellik de klavye ve fare kullanma yeteneğidir. Çoğu kablosuz ve kablolu klavye ve fare Android üzerinde sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Tabii ki her ikisini de kullanmak istiyorsanız, sadece bir USB girişine sahip olacağınızdan dolayı ortak bir ileticiye sahip olan bir klavye ve fare ikilisi almanızda fayda olacaktır.

İşinizi kolaylaştıracak bir diğer seçenek de direkt olarak kablolu bir yazıcıya bağlanarak istediğiniz dosyaları yazdırmaktır. Canon, Epson ve HP’nin de dahil olduğu pek çok marka yazıcı, direkt olarak dosya yazdırmanıza imkan tanıyacak kendi yazılımlarına sahiptir.

Fotoğraf çekmeyi sevenler için de en az iki seçenek bulunuyor. USB OTG ile DSLR kameranızı telefonunuza bağlayabilir ve kameranızı kontrol etme yeteneğini kazanmanın yanı sıra, göreceli olarak dev bir ekran kullanabilirsiniz. Ayrıca, bu bağlantı sayesinde fotoğrafları kameranızdan Android cihazınıza aktarmak, ek başka bir cihaz kullanma ihtiyacının ortadan kalkması sayesinde çok daha kolaylaşır.

Eğer müzik ile ilgileniyorsanız, klavyeler gibi MIDI uyumlu müzik enstrümanlarınızı USB OTG ile telefonunuza bağlayabilirsiniz. Bu bağlantının yanına beğendiğiniz bir müzik uygulamasını ekleyerek müziğinizi telefonunuzdan oluşturma seçeneğine sahip olabilirsiniz. Bir enstrüman kullanmıyor ve sesinizi kullanmayı tercih ediyorsanız, telefonunuzun mikrofonundan veya 3,5mm girişini kullanan mikrofonlardan muhtemelen daha kaliteli olan bir USB mikrofonu telefonunuza bağlayabilirsiniz. Android için özel ses kayıt cihazları da size bu konuda yardımcı olabilir.

OTG işlevinin daha az bilinen bir diğer işlevi ise Android cihazınıza bir Ethernet kablosu bağlamanıza izin vermesidir. Eğer Wi-Fi bağlantınız size istediğiniz oyun deneyimini veremiyorsa, bu seçenek işinize yarayabilir. Tabii ki bu bağlantı için OTG adaptörünün yanı sıra bir de Ethernet-USB adaptörü kullanmanız gerekir.

İşinize yarayabilecek bir diğer nadir ama hayatınızı kolaylaştıracak özellik de, bu bağlantı sayesinde başka bir telefonu şarj edebilme yeteneğinizi kazanmanızdır. OTG kablosu ile bir başka telefonun USB kablosunu kendi telefonunuza bağlarsanız, kendi telefonunuzun bataryasını kullanarak diğer telefonu şarj edebilirsiniz. Veya bağlantıları değiştirerek başka bir telefondan kendini telefonunuza enerji aktarabilirsiniz...