Uzun ömrün sırrı kahve mi? Kahve içmek sağlığa zararlı mı, yararlı mı?

Düzenli olarak kahve tüketimi insan ömrünü uzatır mı, yoksa hastalıklara kapı mı aralar? Araştırmacılar merak edilen soruyu yanıtladı...

Kahve içmek sağlığa zararlı mı, yararlı mı?

Dünyanın en çok tartışılan konulardan biri, hiç kuşkusuz kahve tüketiminin insan sağlığına nasıl etki ettiği. Uzmanlar her gün mutlaka 1 fincan kahve tüketilmesi konusunda salık verirken, 1 fincandan fazlasının kalbi olumsuz etkileyebileceği konusunda da çeşitli görüşler var. Peki, düzenli kahve içmek insan ömrünü artırır mı?

Yeni araştırmaya göre kahve tüketimi insan ömrünü uzatabilir

Yapılan araştırmalar, düzenli kahve tüketimi ile ölüm riskinin azalması arasında bir ilişki olduğunu öne sürerken, bulgular kahve tüketimini 1 fincan ile sınırlandırılmaması gerektiğine de işaret ediyor.

Çin’de Güney Tıp Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından değerlendirilen konu, Annals of Internal Medicine’de yayınlandı. Araştırma süresince İngiltere sakinlerinin sağlığını izleyen ve uzun zamandır devam eden bir araştırma projesi olan UK Biobank’ın verilerine bakan araştırmacılar, proje kapsamında insanların kahve tüketimi de dahil olmak üzere beslenme alışkanlıklarını detaylandırdılar.

Araştırmacılar, kahve içmeyen insanlarla karşılaştırıldığında kahve içenlerin (günde 4 - 5 fincan ve üzeri) olağan sebeplerle ölme olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor. Araştırmaya katılan insanlar üzerinde yapılan 7 yıllık takip sonucuna dayanan veriler, elbette kişinin yaşam tarzı gibi diğer faktörler de hesaba katılarak derlenmiş.

Öte yandan tatlandırılmamış kahve tüketenlerin, şekerle tatlandırılmış kahve tüketenlere göre de ölüm riskinin daha düşük olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, özellikle doğal şeker yerine tatlandırıcıların risk düzeyini artırdığının da altını çiziyor. Yani kahvenizi şekerli içmekten hoşlanıyorsanız, tatlandırıcılardan kaçınmanızda fayda olabilir. Hatta mümkünse, kahvenizi şekersiz içmelisiniz...

Bu tür araştırmalar zaman içinde pek çok bilim insanı tarafından ele alınırken, daha önce de benzer çalışmalardan birinde kahve tüketiminin insan sağlığına yararlı olduğu belirtilmişti. Bu çalışmaya göre de kahve tüketiminin kalp yetmezliği ve karaciğer rahatsızlıklarını önleyici / geciktirici etkisi bulunduğu, erken ölüm riskini de düşürmeye yardımcı olduğu açıklanmıştı.