“Vampir cihazlar” tartışmasında yeni perde: En çok "yakan" cihazlar hangileri?

Çalışmasa bile pek çok cihazın, fişe takılı oldukça elektrik tükettiğini artık biliyoruz. Peki ama böyle bir durumda en çok elektrik tüketen cihazlar hangileri?

"Vampir cihaz” tartışması büyüyor: En çok hangi cihazlar "yakıyor?"

Yüksek elektrik faturalarından şikayetçiyseniz daha tasarruflu olmak için pek çok yöntem var. Gereksiz yanan ışıkları ve kullanılmayan elektrikli cihazları kapatmak en önemli yöntemlerden olurken, bazı cihazların açık olmasa da enerji çekmeye devam ettiklerini unutmamak gerekiyor. Mesela telefonunuz bağlı olmasa bile prizde duran bir şarj cihazı aslında güç çekmeye devam ediyor. Bunu nasıl engelleyebileceğinizi ve elektrik faturanızı nispeten de olsa nasıl düşürebileceğine yönelik ipuçlarını burada sizlerle paylaşmıştık; işinize yarayabilir... (Bu yazının ardından Prize takılı şarj aleti ne kadar elektrik tüketiyor başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)

Elbette televizyonunuzun kapalı olması ya da diğer elektronik cihazların bekleme modunda durması bile enerji israfına sebep oluyor. İngiltere’de bu konu hakkında da bir çalışma yapılmış ve bu tip vampir cihazların kapatılarak yılda ortalama 147 sterlin tasarruf edilebileceği öne sürülmüş.

British Gas tarafından yapılan araştırmaya göre, İngiltere halkının yüzde 50’si enerji faturalarında son dönemde büyük artış gördüklerini söylerken, neredeyse 5 İngiliz’den birinin, elektronik eşyaların kullanılmadığı halde prizde olduğu için enerji tükettiklerini bilmediğini söylüyor. Elektronik cihazların bekleme modundayken tükettiği enerji ve sebep olduğu yıllık maliyetlerini de listeleyen British Gas, özellikle televizyonların yılda 24.61 sterlin ile liste başı çektiğini söylüyor. Televizyonları, 23.10 sterlin ile uydu cihazları, 18.89 sterlin ile modemler, 16.37 sterlin ile mikrodalgalar ve 12.17 sterlin ile oyun konsolları takip ediyor.

British Gas’in bu belgelerine Eurogamer’dan cevap gelmiş durumda. Eurogamer’a göre, evet, bu tip cihazlar fişte kaldıkları süre boyunca enerji çekiyorlar, ancak yıllık maliyetleri British Gas’ın iddia ettiği kadar değil. British Gas’ın bu araştırma sonuçlarının özellikle oyun konsollarını hedef aldığını iddia eden Eurogamer, enerji devinin rakamları çarpıttığını şu sözlerle açıklıyor:2013'ten bu yana TV'lerin bekleme modunda saatte 0,5 Watt veya daha azını kullanmaları kanunen zorunlu tutulmuştur. Bu yılda 4,38 kW demektir. 30p/kW elektrikle yılda 1,31 sterlin’e mal olur. Yani 24,61 sterlin’e mal olur demek doğru değil.

Elbette bunlar İngiltere için sunulan değerler. Hangisi doğru hangisi yanlış kestirmesi güç; fakat doğru olan bir şey var ki, elektronik cihazlar kapalı olsalar bile fişte bulundukları süre boyunca enerji çekiyorlar. O nedenle en iyi tasarruf yöntemi, bu tip cihazları kullanmadığınızda prizden çekmek.