Ve beklenen oldu, NASA'nın Mars hayali başlamadan bitti

NASA'nın Mars toprağı ve kayalarından örnekler getirmek için yürüttüğü Mars Sample Return görevi, beklenenden bile daha erken bir şekilde suya düştü.

Ve beklenen oldu, Mars hayali başlamadan bitti

NASA'nın Mars toprağı ve kayalarından alınan örnekleri gezegenimize getirmek için yürüttüğü görevin mali sorunlarla karşı karşıya olduğunu daha önceki bir haberimizde sizlerle paylaşmıştık. Bu haberin üzerinden çok fazla zaman geçmeden uzay ajansı, mevcut bütçe sorunları dolayısıyla Mars Sample Return görevinin askıya alındığını duyurdu. Paylaşılana göre mevcut planın bu yılın başlarında gerçekçi olmadığı anlaşıldı ve şimdi uzay ajansı geri dönüş seçenekleri bulmak için çalışıyor.

Space Policy Online'ın haberine göre NASA, Mars'tan örnek getirme görevinin artan maliyet ve gecikmeler nedeniyle durdurulduğunu açıkladı. Geçtiğimiz hafta, görevle ilgili NASA merkezlerinden üçüne, görevle ilgili faaliyetleri "geri çekmeye" başlamaları tavsiye edildi.

NASA, 2024 bütçe teklifi sırasında Mars Sample Return görevi için başlangıçta 949.3 milyon dolarlık bir bütçe talep etmişti. Ancak, ajansın bütçesini denetlemekten sorumlu alt komitesi sadece 300 milyon dolar ayırdı ve bunun için yıl bazında finansman profili sunmalarını istedi. NASA buradaki talepleri karşılayamazsa, Mars Sample Return görevinde bir duraksamadan daha fazlasıyla karşı karşıya kalabilir.

NASA, Perseverance'ın topladığı örnekleri Dünya'ya geri getirmek için alternatif yollar üzerinde çalıştığını söylese de şu anda bu duraklamanın tam olarak ne kadar süreceği belli değil. NASA ayrıca kısa bir süre önce Bennu asteroidinden toplanan ilk asteroid örneklerinden bazılarını Dünya'ya geri getirdi. Toplanan örneklerin tam bir listesini henüz görmemiş olsak da diğer gezegenlerden ve kozmik nesnelerden gelen toprağı incelemek herkesi heyecanlandırıyor.

Ne yazık ki, NASA'nın Mars'tan kaya örneklerini Dünya'ya getirme hayali, eğer ajans daha uygun maliyetli bir çözüm bulamazsa sona ermiş bile olabilir.