Vista'ya Rağmen Windows XP Hala Önde

Microsoft'un son sürüm Vista işletim sistemi hala Windows XP ile rekabet etmeye çalışıyor.

XP Vista'nın Önünde

Nedeni ise Windows XP'nin hala Vista'yla karşılaştırdığında bariz üstünlüklerinin olması.

Bu eski işletim sistemi pek çok donanım ve yazılım tarafından destekleniyor, yani uyum sorunu pek yaşanmıyor Vista'da olduğu gibi. Bunun yanında sistem gereksinimleri de Vista'ya nazaran oldukça mütevazi. Bu nedenle de kullanıcılar Windows XP'yi Vista'ya tercih ediyorlar.

Bu durumdan kurtulmak için ise çeşitli yollar aranıyor. Geçtiğimiz günlerde de bu yönde bir adım atılmıştı: Microsoft, Vista işletim sisteminin fiyatını aşağıya çekmişti.

Ancak dikkatten kaçan bir nokta var. Microsoft aslında fiyatları tam olarak indirmiş sayılmaz. Nedenini şöyle izah edebiliriz:

- Öncelikle Vista Basic, abisi Windows XP ile aynı fiyatta fakat XP'ye göre işlevi ve özellikleri daha kısıtlı.
- Vista Ultimate'nin tam sürümü ise Xbox 360'la aynı fiyata sahip.
- XP Home'dan Vista Home Premium'a geçmenin maliyeti de 40$.

Windows XP hala çok yaygın

Bunun yanında Microsoft, aslında sadece Vista'nın perakendedeki kopyalarının fiyatlarını düşürdü. OEM ücretlendirmede ise bir değişikliğe gitmedi.

Fakat ilginç olan bir nokta var. Vista'nın fiyatının düştüğünü gören alıcılar bunu bir avantaj olarak görürken, bilgisayarlarına bu yazılımı kurduklarında ise Vista'dan tam performans alamıyorlar ve bu da haliyle kullanıcılarda hayal kırıklığına neden oluyor.

2006 yılının sonlarına doğru üretilen notebookların sadece %46'sı Aero özelliğini kullanabiliyor. Yani notebook'ların yarısından fazlası Aero için yetersiz kalıyor.

Sonuç itibariyle bugün kullanılan bilgisayarların büyük çoğunluğu Vista'yı ya çalıştıramıyor ya da tam olarak özelliklerinden kullanıcı faydalanamıyor ve XP'nin bir süre daha pazara hakim olmasına şaşırmamak gerekir.

Okuyucu Yorumları