W-LAN nihayet güvenli

Yeni güvenlik standardı WPA’nın istenmeyen kişileri etkili bir şekilde kablosuz ağın dışında tutması, korsanlar için zor zamanların başladığını gösteriyor.

W-LAN nihayet güvenli

Wi-Fi Alliance web sayfası www.wi-fi.org’da, yeni kablosuz ağ standartları için sertifikalandırma merkezi, birçok profesyonelin uzun zamandır bildiği bir konuda açıklama yaptı. Şu anda W-LAN ağları için kullanılan şifreleme teknolojisi “WEP” (Wired Equivalent Privacy) yeteri kadar güvenli değil. Ancak artık daha güvenli olan Wi-Fi Protected Access, kısaca “WPA” adında yeni bir standart mevcut. Çoğu üretici, cihazlarını söz konusu yeni protokol ile donatılmış olarak sunuyor ve eski modeller de güncellenerek WPA’yı kullanılabilir duruma getirilebiliyor. Ancak güvenliğin manuel olarak ayarlanması gerekiyor ve CHIP, bunun için yapmanız gerekenleri burada açıklıyor.

Özel alanda WPA-PSK (Pre Shared Key) kullanıma sunuluyor. Ayrıca PC’nin verileri şifrelemede kullanacağı bir Master Password, yani ana parola belirlemeniz gerekiyor. Eski teknoloji ile arasındaki farklar ise ayrıntılarda gizli. Bilgisayar, WPA’da her paket ile beraber anahtarı değiştiriyor. TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) adındaki bu işlev, sisteme izinsiz girişleri ve parola hırsızlığını neredeyse imkansı z hale getiriyor.

Adım adım güvenli W-LAN

Buradaki adımları anlatırken kullandığımız erişim noktası (access point) ve W-LAN bağ- daştırıcısı sizinkilerden farklı olabilir. Ancak buradaki işlemleri birçok farklı marka ve model üzerinde kontrol ettik ve yapılması gereken işlemler tüm cihazlarda prensip olarak aynı.

1- Access Point’inizi ağ kablosu yardımıyla bir PC’ye bağlayın ve ardından Internet Explorer’ı çalıştırın. Şimdi cihazın alt tarafında yazılı olan IP adresini kullanarak Access Point’i çağırın.

2- Ekrana gelen penceredeki Kablosuz Ağ baş- lığı altında bulunan Temel Ayarlar üzerine tıklayın. Buradaki SSID (Service Set Identifier) altı ndan ağ için “Ev Ağı” gibi bir isim girin. Ardından Kablosuz ağı etkinleştir seçeneğini işaretleyin ve Tamam düğmesine tıklayın. Şimdi WEP/WPA şifrelemesini seçin, şifreleme başlığı altından WPA öğesini etkinleştirin ve bir parola girin. Son olarak, yaptığınız tüm değişiklikleri Tamam düğmesine tıklayarak onaylayın.

3- Şimdi Access Point’in ağ kablosunu çıkartın ve W-LAN adaptörünü bağlayın. Ancak kablosuz ağa dahil olmadan önce bir Windows XP güncellemesini yüklemelisiniz. Bunun için http://windowsupdate.microsoft.com adresine gidin ve “KB826942” kod isimli güncellemeyi indirin.

4- Görev çubuğundaki ağ simgesine farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve nesne menüsündeki Kullanılabilir Kablosuz Ağları Göster / Gelişmiş komutunu çalıştırın. Buradaki Ayarların konfigürasyonunu Windows’a bırak seçeneğini işaretleyin. Kablosuz ağınız için biraz önce verdiğiniz ismi arayın ve Ayarlar düğmesine tıklayın. Şimdi ağa dahil olmak için kullanılacak veri şifreleme teknolojisi olarak TPA-PSK seçeneği işaretleyin ve TKIP’yi etkinleştirin. Son olarak kullanmak istediğiniz parolayı girin ve Tamam düğmesine tıklayın.

Okuyucu Yorumları