WannaCry Sonrasında XP'yi Terk Edecek miyiz?

En popüler üçüncü işletim sistemi olan Windows XP, fidye yazılımı WannaCry'ın yol açtığı yıkımın ardından terk edilecek mi?

XP'yi terk edecek miyiz?

WannaCry felaketinden ders çıkarıp birçok kullanıcının Windows XP'yi terk edeceği kesin. Zaten dünya çapında en çok kullanılan üçüncü işletim sistemi olmayı sürdüren Windows XP'nin artık tamamen bırakılması gerekiyor.

Üç seneden fazla süredir Microsoft'tan güncelleme almayan işletim sistemi, kolayca kötüye kullanılabilen açıklarıyla artık delik deşik. İngiltere'nin Ulusal Sağlık Sistemini (NHS) çok kötü etkileyen WannaCry, bunun en iyi ispatı. Netmarketshare'in Nisan ayına ait masaüstü işletim sistemi istatistikleri, PC'lerin yüzde 7,04'ünün hala Windows XP kullandığını gösteriyor. Yani Windows XP, Windows 7 (yüzde 48,5) ve Windows 10'un (yüzde 26,28) arkasında üçüncü sırada yer alıyor.

Windows 8.1, yüzde 6,96 ile Windows XP'nin hemen gerisinde yer alırken macOS 10.12, yüzde 3,21 ile beşinci, Linux ise yüzde 2,09 ile altıncı sırada bulunuyor. Windows 8 ise yüzde 1,59 pazar payına sahip, yani Windows 8.1 ve Windows 8'i topladığınızda aslında Windows XP'nin pazar payını geçtiğini görüyoruz. Ancak Netmarketshare bu işletim sistemlerini ayrı olarak saymayı tercih ediyor, bu yüzden XP üçüncü sırada.

WannaCry fidye yazılımının yaygınlaşması üzerine Microsoft, beklenmedik bir adım atarak Windows XP sistemlerine yönelik bir yama yayınlamış, bu sırada Windows 10'un saldırının hedefinde olmadığını gururla belirtmişti. Ele geçen Windows XP'li PC'ler çoğunlukla kurumsal veya kamu sektöründe bulunuyor. WannaCry'ın sebep olduğu karmaşanın ardından bu firmaların güvenlik önlemlerini tekrar gözden geçirmeleri umuluyor.

Okuyucu Yorumları