Web tabanlı Office'in tüm detayları burada!

Microsoft'un Google Docs'a rakip olarak geliştirdiği web tabanlı Office'inin detayları kesinleşti...

Web Office nasıl olacak?

Microsoft'un Google Docs'a rakip olmak için web tabanlı bir Office seti geliştirdiğinden bahsetmiştik. Proje ile ilgili detaylar da yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başladı. Word, Excel, PowerPoint ve OneNote programları Office 14'ün yayınlanması ile web uygulaması şeklinde kullanıma sunulacak. Microsoft bunu Los Angeles'taki PDC etkinliğinde açıkladı.

Web tabanlı hizmetler kullanıcıya masaüstü sürümündeki tüm özellikleri sunmayacak. Office Live Almanya ürün pazarlama yöneticisi Günther Igl çevrimiçi Office'in doküman düzenlemek ve oluşturmak için gerekli tüm önemli fonksiyonları sunacağını söylüyor. Office 14 ve Office 2007'nin ekran görüntüleri karşılaştırılırsa benzer bir fonksiyon yelpazesinin geleceği tahmin edilebiliyor. Mesela web tabanlı Word 14 sadece iki menü girdisi ("Home" ve "Insert") sunarken Word 2007 Ribbon arayüzünde yedi seçenek sunuyor. Excel 14'de ekstra olarak "Continue Excel" butonu var. Dolayısıyla tüm Office fonksiyonlarının tadını çıkarmak isteyenler yine masaüstü sürümüne yönelmeliler.

Ücretsiz sürümde reklam

Ücretsiz sürümde reklamWeb-Office'in iki farklı sürümünün sunulacağı şimdiden belli. Biri web reklamları ile finanse edilen ve dolayısıyla ücretsiz olan sürüm, diğeri ise abonelik modelini baz alıyor. Igl'in doğruladığına göre reklamlar banner ve ufak pencerelerin gösterilmesiyle olacak. Google'ın ücretsiz uygulamalarındaki gibi içerik bazlı reklamlar sunulmayacak. Igl rakip firmayı iğnelemeden de geçemiyor: "Bizim anlayışımıza göre içerik bazlı reklamlar kullanıcı mahremiyeti ile bağdaşmıyor.

Web-Office'in çıkış tarihi ile ilgili kesin bir bilgi yok fakat önümüzdeki sene içerisinde bir alfa sürümü yahut teknik inceleme sürümü yayımlanacak. Nihai sürümün çıkışı içinse 2009'un ikinci yarısı tahmin ediliyor; yani Office 14'ün çıkış tarihi.

Okuyucu Yorumları