Web tarayıcısı nasıl hızlandırılır? 4 pratik öneri

Eğer internet tarayıcınız artık eskisi kadar hızlı değilse, harekete geçme zamanınız gelmiş demektir. Her şeyden önce, başvurmanız gereken 4 pratik ipucunu bir araya getirdik...

Web tarayıcısı nasıl hızlandırılır? 4 pratik öneri

İnternet tarayıcıları artık günlük hayatımızın önemli bir kısmında yer alıyor ve bazen bu kullanışlı uygulamaların olması gerektiğinden daha yavaş çalıştığına şahit olabiliyoruz. Bunun pek çok farklı sebebi olabilse de, öncelikli olarak deneyebileceğiniz ve muhtemelen hız sorununuzu çözecek birkaç seçenek bulunuyor. Aşağıda, web tarayıcınızı hızlandırmak için başvurabileceğiniz 5 küçük ipucunu listeledik.

1. Önbelleğini sıfırlayın

Tarayıcınızın geçici internet dosyaları önbelleğini boşaltın. Bu, ziyaret ettiğiniz web sitelerinin içerdiği bazı dosyaları, tekrar ziyaret ettiğinizde sayfaların yüklenmesi için gereken süreyi hızlandırmaya yardımcı olmak üzere depolandığı, sabit diskinizdeki bir klasördür. Bunları düzenli olarak temizlemenize gerek yoktur. Ancak depolanan bu veriler başlangıçta sitelerin yüklenme hızını arttırsa da, bir süre sonra bunun tam tersi bir etki yaratacak ve tarayıcınızı yavaşlatacaktır.

2. Sekmeleri kapatın

Sekmeler, birden fazla web sayfasını aynı anda açık tutabilmenizi ve bunlar arasında hızlı geçiş yapmanızı sağladığı için harika bir özelliktir. Tarayıcınızın yavaş olduğunu ve çok fazla açık sekmeniz olduğunu fark ederseniz, bazılarını kapatın ve hızın iyileşip iyileşmediğini kontrol edin. Eğer bu sekmeleri korumak istiyorsanız, yer imi olarak kaydedebilirsiniz. Her ne kadar internet tarayıcısı şirketleri bu konuda bazı geliştirmeler sunmuş olsalar da, her sekme bilgisayarınızın belleğinde yer kaplar ve bu da tarayıcınızın yavaşlamasına sebep olabilir.

3. Eklentilerinizi kontrol edin

Her eklenti belli oranlarda kaynak tüketir ve bu da, aşırı eklenti kullanıyorsanız, tarayıcınızın yavaşlamasına yol açabilir. Bu yüzden kullanmadığınız eklentileri silmeniz, performans açısından işinize yarayabilir.

4. Eğer bunların hiçbiri işe yaramıyorsa

Tüm bu ipuçlarını denediyseniz ve tarayıcınız halen yavaşsa, daha az kaynak tüketen farklı bir tarayıcıya geçmeyi düşünebilirsiniz. Bir tarayıcı ne kadar fazla özelliğe sahipse, o kadar güçlü bir sistem ister. Eğer tarayıcınız sizin kullanmadığınız bir özelliğe sahipse, bu özellik için internet gezintinizi yavaşlatmanıza gerek yok.