Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E: Aralarındaki fark ne? Hangisini seçmeli?

Wi-Fi dendiğinde, çok sayıda farklı Wi-Fi standardı olduğunu bilmelisiniz. Ve bugün en çok kullanılan Wi-Fi standartları Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E olarak karşımıza çıkıyor. Peki ama tüm bunlar ne anlama geliyor, hangi standart daha iyi?

Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E: Aralarındaki fark ne? Hangisini seçmeli?

Wi-Fi hızlarının hayatımızda önemli bir yere sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak, Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E dahil olmak üzere çok sayıda Wi-Fi sürümü var ve çoğu lişi hangisinin ne olduğunu bilmiyor. Şimdi gelin, bu farklı Wi-Fi standartlarına birlikte göz atalım.

Wi-Fi sabit bir sistem değildir. Halen orijinal Wi-Fi standartlarını, sırasıyla 54Mbps ve 11Mbps hızlarına sahip olan Wi-Fi 1 ve Wi-Fi 2’yi kullanmıyor olmamızın sebebi de bu. Wi-Fi, 1999’da ilk kez sunulmasından bu yana büyük ölçüde genişlemiş olsa da, interneti kablosuz olarak cihazlara yayınlama işlevi sabit kaldı. Wi-Fi 7, artık resmi olarak CES 2024’te tanıtılan en yeni Wi-Fi sürümü olarak dikkat çekiyor. Ancak çoğu kişi halen 2014'te piyasaya sürülen Wi-Fi, Wi-Fi 6 (2019) veya Wi-Fi 6E’yi (2021) kullanıyor. Ve doğal olarak, bu Wi-Fi sürümlerinin aralarında bazı farklar bulunuyor.

Wi-Fi 5 nedir, özellikleri neler?

Wi-Fi 5 (802.11ac) 2014 yılında piyasaya sürüldü ve Wi-Fi cihazları için maksimum veri çıkışını 1.300 Mb/sn’ye (Wi-Fi 4 ile 600 Mb/sn’den) yükseltti. Wi-Fi 5’teki diğer en büyük değişiklik, temel olarak modeminizin aynı anda birden fazla cihazla iletişim kurmasını sağlayarak daha hızlı veri işleme ve iletim sağlayan MU-MIMO’nun (çok kullanıcılı, çoklu giriş, çoklu çıkış) kullanıma sunulmasıydı.

Wi-Fi 6 nedir, özellikleri neler?

2019’da piyasaya sürülen Wi-Fi 6 (802.11ax), Wi-Fi cihazları için maksimum veri hızını Wi-Fi 5’e göre çok büyük bir adım olan yaklaşık 10 Gbps’ye çıkardı. Ayrıca Wi-Fi 6, veri iletimini ve veri bütünlüğünü artırmak için yayın alt kanalları ekledi. Bunların yanı sıra daha fazla eşzamanlı veri akışına imkan tanıyan MU-MIMO’ya yükseltmeler getirdi.

Wi-Fi 6E nedir, özellikleri neler?

Wi-Fi 6E (802.11ax-2021) ise 2021’de piyasaya sürüldü ve Wi-Fi teknolojisinde yıllardır yaşanan en büyük değişikliklerden birini beraberinde getirerek 6GHz Wi-Fi bandını sundu. Wi-Fi 6E, daha fazla Wi-Fi kanalının eklenmesiyle daha büyük bir kapasite oluşturdu ve mevcut 2,4 GHz ve 5 GHz Wi-Fi bantlarındaki yoğunluğu hafifletmek için Wi-Fi yayın spektrumunu genişletti. Yine de Wi-Fi 6E’nin Wi-Fi 6’dan daha hızlı olmadığını, sadece daha büyük bir kapasiteye sahip olduğunu unutmamak önemlidir.

Peki ama hangi Wi-Fi?

  • Dolayısıyla, Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E arasında seçim yapmak söz konusu olduğunda Wi-Fi 6E performans anlamında çoğu insan için en iyi Wi-Fi seçeneği olacaktır. Üç Wi-Fi yayın bandını destekler, Wi-Fi 6 ile aynı veri iletim hızlarına sahiptir ve ağınızdaki yoğunluğu rahat bir şekilde yönetebilecektir.

  • Ancak bu, sadece bir Wi-Fi 6 veya Wi-Fi 6E yönlendirici satın almak kadar basit değildir. Wi-Fi hızınıza katkıda bulunan diğer önemli faktör, gelen internet bağlantınızdır. Modeminiz veya yönlendiriciniz çok hızlı çoklu gigabit bağlantıları desteklese bile, sağlayıcınızdan gelen internet aynı hızları desteklemiyorsa, bunun pek bir anlamı olmayacaktır. Bu yüzden en yeni Wi-Fi standardına geçmeden önce internet hızınızı kontrol etmenizde fayda var.

  • İlk etapta hangi Wi-Fi standardını kullandığınızı kontrol etmenizin en hızlı yolu, “[modem/yönlendirici adı] wifi standardı” veya “[modem/yönlendirici adı] wifi türü” için bir internet araması yapmak olacaktır. Bu tür bir internet araması, modeminizin veya yönlendiricinizin özelliklerini ve kullanabileceği Wi-Fi standartlarını gösterecektir.

  • Ayrıca son bir not olarak, Wi-Fi standardınızı yükseltmenin güvenlik gibi diğer avantajları olduğunu da belirtelim.