Windows 10'da Yeni Gizlilik Fiyaskosu

Yeni bir keşif, Windows 10'un gizlilik ayarlarını özenle değiştirseniz dahi arkanızdan bazı "numaralar çevirdiğini" ortaya koydu!

Windows 10 yine yakalandı

Microsoft, haberiniz olmadan verilerinizi toplayıp buluta gönderdiğinin keşfedilmesiyle gündeme yerleşti.

Bir Reddit kullanıcısının keşfine göre Ayarlar > Gizlilik altından sol tarafta Etkinlik Geçmişi'ne tıklayarak yaptıklarınızın Microsoft'a iletilip iletilmeyeceğini kolayca kontrol edebiliyorsunuz. Ancak işleri karıştıran bir başka ayar daha var.

"Windows'un etkinliğimi PC'den buluta eşitlemesine izin ver" ayarı kapalı bile olsa, işletim sistemi bunu dinlemiyor ve bulut ile eşitleme gerçekleşiyor. Bu kutucuğu işaretlememiş bile olsanız, gönderilen verileri Gizlilik Kontrol Panosu altından görebiliyorsunuz. Bu sayfayı görebilmek için PC'nizle bağlı olan Microsoft hesabına oturum açmanız gerekebilir. Bunun ardından Etkinlik Geçmişi sekmesine tıkladığınızda tüm etkinliğinizin bir listesini görebileceksiniz. Bu listede ziyaret ettiğiniz web siteleri, kullandığınız uygulamalar gibi bilgiler yer alıyor.

Tüm bu bilgilerin kutucu işaretlemeden buluta kaydedilmiş olması ilgi çekici. Daha da kötüsü, Ayarlar'daki Windows 10 Etkinlik Geçmişi sayfasındaki Etkinlik Geçmişini Temizle düğmesine tıklasanız bile buluttaki veriler silinmiyor.

Peki verilerin bulutta saklanmasının nedeni ne? Bazı kullanıcılar, bunun Windows 10 tanı verilerinin "tam" olarak gönderilmesinden kaynaklandığını söylüyor (Ayarlar > Gizlilik > Tanılama ve Geri Bildirim altında). Ancak bu ayarı "temel" olarak ayarlayanlar da verilerin gönderildiğini söylüyorlar.

Burada Microsoft'un çözmesi gereken bir sorun var gibi görünüyor. Firmanın Windows 10'da gizlilik konusunda son zamanlarda şeffaf olmaya çalıştığını biliyoruz, ancak geçmişe baktığımızda Windows'un gizlilik sicili pek iyi değil. Bu gibi durumların, Microsoft'a olan güvene olumlu anlamda katkıda bulunmayacağı da açık.

Okuyucu Yorumları