Windows 10'un en önemli özelliklerinden biriydi, yolun sonuna geldi

Microsoft, Windows 10'un en önemli özelliklerinden biri olarak lanse ettiği Windows Karma Gerçeklik özelliğini rafa kaldırmaya hazırlandığını açıkladı.

Windows 10'un en önemli özelliklerinden biriydi, yolun sonuna geldi

Microsoft, Ocak 2015’te “Windows 10: Sıradaki Bölüm” etkinliğinde Windows 10’u ilk kez tanıttığı sırada, aynı zamanda HoloLens güçlendirilmiş gerçeklik (AR) / karma gerçeklik (MR) başlığını da tanıtmıştı. Bu noktada karma gerçeklik geleceğin teknolojisi olarak görülüyordu. Ama şimdi şirket, Windows 10'un en önemli özelliklerinden biri olan Windows Karma Gerçeklik özelliğini rafa kaldıracağını duyurdu.

Microsoft’un MR konusunda büyük hedefleri vardı ve bir bakıma şirketin yeni nesil Windows’ta Copilot ile hissettiği heyecana benziyordu. Hatta Microsoft CEO’su Satya Nadella, bunun Başlat düğmesi kadar büyük ve önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. O sırada HoloLens ve ona eşlik eden platform çerçevesi “Windows Holografik” olarak adlandırılıyordu, ancak 2017’de bunun adı “Windows Karma Gerçeklik” olarak değiştirildi.

Şu anda bununla bağlantı kurmak biraz zor olsa da Microsoft, o sıralarda VR ve AR'nin bir sonraki büyük atılım gibi göründüğü bakış açısında çok da yanlış değildi. Hemen herkes bu akıma katıldığı için geride kalmak istemeyen teknoloji devinin de aynı akıma katılması çok doğaldı. Microsoft da dahil olmak üzere sektör bir bütün olarak MR’ın potansiyelini muhtemelen olduğundan fazla tahmin ettiğini ve bu nedenle şirketin işini birkaç niş pazarın ötesinde büyütemediğini söylemek bu noktada doğru olacaktır.

Microsoft’un Windows Karma Gerçeklik platformunu kullanımdan kaldırdığını duyurmasının bir nedeni belki de bu olabilir. Microsoft, kullanımdan kaldırılan Windows istemci özelliklerini özetleyen bir web sayfasına Windows Karma Gerçeklik için bir bölüm ekledi ve burada Karma Gerçeklik Portalı uygulamasının yanı sıra SteamVR ve Steam VR beta için Windows MR’ın yanı sıra Windows Karma Gerçeklik’i de ortadan kaldırdığını belirtiyor.