Windows 11'e CABC özelliği geliyor. Peki ama CABC özelliği nedir?

Microsoft, Windows 11'e İçerik Uyarlamalı Parlaklık Kontrolü (CABC) isimli yeni bir özellik daha ekliyor. Peki ama bu özellik tam olarak nedir; ne işimize yarayacak?

Windows 11'e CABC özelliği geliyor

Windows 11, Dev kanalında yeni bir önizleme derlemesi daha aldı ve PC'nizin biraz daha az elektrik kullanmasına yardımcı olacak bir özelliği güçlendirmek de dahil olmak üzere bir dizi ufak ayarlama ve ekleme getiriyor.

Önizleme derlemesi 23424'ten itibaren dizüstü bilgisayarlar yalnızca pil gücüyle çalıştıklarında değil, fişe takıldıklarında da devreye giren, masaüstü bilgisayarlarda da aktif olacak İçerik Uyarlamalı Parlaklık Kontrolü (CABC) özelliği kazanacak. Yeniliklerin en öne çıkanı olarak da bu gözüküyor.

İçerik Uyarlamalı Parlaklık Kontrolü (CABC) nedir?

CABC, görüntülenen içeriğe bağlı olarak ekranın belirli kısımlarını akıllı bir şekilde karartarak (veya aydınlatarak) “görsel deneyimi” engellemeden güç kullanımını azaltmayı amaçlıyor.

Başka bir deyişle, karartma tarafındaki ufak ayarlamaların ekranda baktığınız görüntüde gözle görülür bir fark yaratmaması gerekiyor ancak bu ayarlamalar size bir miktar enerji tasarrufu sağlıyor.

Bu özelliği her zaman açık olacak şekilde ayarlayabilir, devre dışı bırakılabilir veya isterseniz CABC'nin sadece pil gücüyle çalıştığınız zamanlarda devreye girmesini seçebilirsiniz.

23424 derlemesinin içerisindeki diğer değişiklik ve yeniliklerin arasında ise, artık daha büyük olan yeni bir pano bulunuyor. Yeni pano, eğer ekranınızda yeterli yer varsa çok daha rahat olacağı tahmin edilebilecek bir şekilde, artık üç sütun genişliğinde alana sahip.

Ayrıca her önizleme derlemesi ile beraber yayınlanan normal blog gönderisinde detaylı olarak açıklanan, olağan düzeltmeler ve küçük ayarlamalar da bulunuyor.