Windows 11'in yeni ''Recall'' özelliği nedir? Hangi donanımlarda çalışacak?

Microsoft'un Build etkinliğinde tanıttığı "Recall" özelliğinin donanım gereksinimleri belli oldu. Özellik, 40 TOPS ya da saniyede trilyonlarca işlem yapabilen bir NPU'ya ihtiyaç duyuyor.

Windows 11'in yeni ''Recall'' özelliği nedir? Hangi donanımlarda çalışacak?

Microsoft'un yıllık geliştirici konferansı Build'de, şirketin Windows 11 ile birlikte Copilot+ bilgisayarlara entegre edeceği yapay zeka destekli yeni 'Recall' özelliği de ilk kez tanıtıldı.

Açıklanana göre Windows 11 Recall, Snapdragon X işlemcili bilgisayarlara özel olacak. Zira, mevcut Intel ve AMD mobil CPU'lar bu özelliği kullanabilecek kadar güçlü bir NPU'ya sahip değil. Öyle ki özellik, 40 TOPS ya da saniyede trilyonlarca işlem yapabilen bir NPU'ya ihtiyaç duyuyor.

Resmi olarak açıklanan "Recall" donanım gereksinimi şu şekilde:

  • Snapdragon X Elite veya X Plus işlemci
  • 40 TOP kapasitesine sahip bir NPU
  • 225 GB depolama alanı
  • 16GB RAM

Yeni Qualcomm çipleri şu anda Recall özelliğini ve Copilot+ PC'lerdeki diğer yapay zeka özelliklerini çalıştırabilen tek mobil silikon olsa da gelecek nesil Intel ve AMD işlemciler de özelliği kullanılabilecek. Windows Latest, yukarıdaki donanım gereksinimlerinin yalnızca kaliteli bir deneyim sağlamak için değil aynı zamanda veri güvenliği nedenleriyle de gerekli olduğunu belirtiyor.

Windows Recall nedir?

Peki, Recall nedir ve nasıl çalışıyor? Daha önce hatırlarsanız, 'AI Explorer' olarak adlandırılan ve bilgisayarınızdaki geçmiş etkinlikleriniz arasında arama yapmanızı sağlayacak bir özellikten bahsedilmişti. Görünüşe göre bu, Recall özelliği olarak ortaya çıktı ve hangi uygulamaları kullandığınız, bu uygulamaları nasıl kullandığınız ve bunlarda ne yaptığınız dahil olmak üzere bilgisayarınızdaki tüm etkinliğe erişebilecek. Recall tüm bu aktiviteleri kaydedecek ve anlık görüntülerini bilgisayarınızın yerel depolama alanına aktaracak.

Ayrıca, Ayarlar uygulamasında Recall için özel bir güncelleme geçmişi bölümü ve yeni Gizlilik ve Güvenlik ayarları için bir bölüm bulunacak Ek olarak, Windows Update uygulamasını kullanmanın yanı sıra Windows 11 ve diğer yapay zeka özellikleri için Recall'ı güncelleyebileceksiniz.

Recall'ın her şeye erişmesine izin verme ve neleri kaydedip depolayacağı üzerinde kontrol sahibi olma konusunda endişeleriniz varsa, Windows Latest, Recall'ın depolama alanından anlık görüntüleri manuel olarak silebileceğinizi ve Recall'ı belirli uygulamaları ve web sitelerini kayıt etkinliğinden hariç tutacak şekilde ayarlayabileceğinizi bildiriyor. Cihazınızın Ayarlar bölümünden Recall'ın anlık görüntüleri depolayacağı zaman aralıklarını ayarlayabilecek veya görev çubuğunuzdaki simgesine tıklayarak Recall'ı tamamen duraklatabileceksiniz.

Recall ayrıca kaybettiğiniz dosyaları bulmanıza ve tarayıcı geçmişinizde arama yapmanıza da yardımcı olabilecek. Kesin komutlar kullanmak yerine, gerçek hayatta konuştuğunuz gibi doğal dil kullanarak Recall'dan yardım isteyebileceksiniz.

Tüm bunlar bilgisayarınızda yerel olarak çalışacak ve bilgi işlem gücü için buluttan yararlanmak zorunda kalmayacak, yani her şey yerel olarak tutulabileceği ve hiçbir şey harici bir veri merkezine gönderilmeyeceği için verileriniz daha güvenli olacak.

Açıklanana göre, özelliği denemek için Windows 11 24H2 güncellemesine kadar beklemeniz gerekecek. 24H2 güncellemesinin Eylül ya da Ekim ayında ya da o civarlarda gelmesi bekleniyor.