Windows 8.1 Update 1 tanıtıldı!

Windows 8.1 için Uptade 1 güncellemesi resmi olarak tanıtıldı; üstelik birkaç gün sonra geliyor!

Update 1 resmen tanıtıldı!

Microsoft'un geçen yıl güncellediği Windows 8'in son sürümü 8.1 için Update 1 güncellemesi, BUILD konferansında resmi olarak tanıtıldı. 8 Nisan günü bilgisayarlara yüklenmeye başlanacak olan Windows 8.1 update 1 güncellemesinin neler getirdiğine hızlıca bir bakalım...

Update 1 ile gelen en önemli yeniliklerden biri, kullanıcılara çok daha fazla fare ve klavye kullanım kolaylığı sağlaması. Böylece kullanıcıların şikayet ettiği önemli bir sorun giderilmiş olacak.

Güncellemede dikkat çeken bir diğer özellik ise Metro uygulamalarının görev çubuğuna kilitlenebilmesi. Uygulamanın Başlangıç ekranındaki kutucuğuna sağ tuşla tıklayıp "Görev çubuğuna iğnele" seçeneğini seçerek, çalışan uygulamaları görev çubuğuna kilitlemek mümkün olacak. Bu da çok kullanılan Metro - Modern uygulamalarının Başlangıç ekranına dönmeden, çok daha kolay çalıştırılabilmesi anlamına geliyor.

Uygulama içinde görev çubuğu!

Uygulama içinde görev çubuğu!

Microsoft ayrıca uygulamaların içinden görev çubuğuna erişime de izin vermiş. Bu sayede, Metro uygulamaları ve klasik masaüstü biraz daha iç içe girmiş oluyor. Başka bir deyişle, Metro - Modern uygulamaları, klasik masaüstünde, pencere içerisinde çalışmaya başlıyor.

Bir Metro uygulaması açıkken imleci pencerenin en alt kısmına götürdüğünüzde görev çubuğunun gizlendiği yerden çıktığını görebiliyorsunuz. Aynı şekilde, imleci ekranın üstüne götürdüğünüzde uygulamanın kapatılması için gerekli butonlar da gizlendiği yerden çıkıyor. Microsoft ayrıca yeni bir içerik menüsü ile uygulamaların ana ekrandaki sembollerinin yeniden boyutlanması, uygulamaların kapatılması, gerçek zamanlı uyarıların formatı gibi detayları kullanıcıya açmış.

Yeni güç menüsü!

Yeni güç menüsü!

Microsoft, Başlangıç ekranının sağ üst köşesine bir güç menüsü de yüklemiş ki buradan sistemi uyutmak, kapatmak veya yeniden başlatmak mümkün. Windows 8'de güç menüsüne kolay ulaşılamaması büyük eleştiri konusu oluyordu. Böylece sorun çözülmüş.

Yeni güncelleme ile Microsoft'un bulut servisi OneDrive da kendini gösteriyor. Kurulumla beraber eski SkyDrive uygulaması OneDrive ismini alıyor. Ayrıca OneNote da Windows 8.1 Uptade 1 ile gelen bilgisayarlarda yer alacak.

Internet Explorer'da da değişiklikler göze çarpıyor. Adres satırı ve sekmeler artık daha rahat seçilebilirken yeni Enterprise modu sayesinde şirketler önceki nesil IE'lerin özelliklerini kullanabilecekler.

Microsoft ayrıca Windows Store kullanıcı arayüzünü de değiştirmiş ve klavye/fare ile daha uyumlu hale getirmiş. Son olaraksa eğer cihazınız dokunmatik ekrana sahipse bilgisayar modern (Metro) arayüzle açılıyor. Eğer fare/klavye kullanan eski bir bilgisayarsa sistem klasik masaüstü teması ile açılıyor.

Microsoft yeni güncellemeyi 8 Nisan'da bilgisayarlara göndermeye başlayacak...

...Ve Başlat menüsü döndü!

...Ve Başlat menüsü döndü!

Belki de en heyecan verici yenilik, Başlat menüsünün geri gelmesi. Windows 8 ilk çıktığında, bir Başlat düğmesi bile yoktu. 8.1 güncellemesi ile geri gelen düğme, kullanıcıları Başlangıç ekranına taşımaktan başka bir işe yaramıyordu. Ancak BUILD etkinliğinde yapılan duyuruda, uzun süredir özlemi çekilen Başlat menüsünün, özel bir tasarımla geri döneceği müjdelendi.

Menü büyük ihtimalle Update 1 ile gelmeyecek ama kısa süre sonra, 8.2 güncellemesinde Başlat menüsüne kavuşacağız gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları