Windows bilgisayarlar için yeni standart 16 GB RAM mi? 16 GB RAM gerçekten gerekli mi?

Microsoft, yapay zeka temelli süreçler için yeni cihazlarda minimum 16 GB RAM kullanılmasını öneriyor. Peki bu bir pazarlama hamlesi mi yoksa gerçekten yeni standart 16 GB RAM mi olacak?

Windows bilgisayarlar için yeni standart 16 GB RAM mi?

İşletim sistemleri daha karmaşık hale geldikçe, yeni bilgisayarların minimum donanım özellikleri de bunları karşılamak için artıyor. Son raporlar Microsoft'un yeni cihazlar için minimum bellek miktarının 16GB RAM olması için uğraştığını iddia ediyor. Peki Microsoft bunu neden istiyor ve bu gerçekten gerekli mi?

Öncelikle RAM'in ne olduğunu bilmeyenler için, rastgele erişimli bellek ifadesinin kısaltması olduğunu belirtelim. Bunu bilgisayarınızın çalışma masasının boyutu gibi düşünebilirsiniz; ne kadar geniş bir alana sahip olursa, bilgisayarınız herhangi bir sorunla karşılaşmadan aynı anda o kadar çok programı çalıştırabilir.

Bir TrendForce pazar araştırma raporu, Microsoft'un yeni cihazların sahip olduğu minimum RAM miktarını artırmayı planladığını söylüyor. Şu anda yeni bir bilgisayar almak istediğinizde, en az 8GB RAM ile satın almanız öneriliyor. Ancak TrendForce'un araştırması doğruysa, yapay zeka bilgisayarları ile 16GB temel gereksinim haline gelecek.

TrendForce'un alıntısında ilginç bir terim fark etmiş olabilirsiniz: "Yapay zeka bilgisayarları." Kulağa önemsiz gelse de Microsoft'un daha fazla RAM istemesinin nedeni bu. Yapay zeka bilgisayarlarının tam olarak ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak birçok şirketin bunları geliştirdiğini biliyoruz ve tahmin edebileceğiniz gibi yapay zekaya sahip olacaklar.

Bir yapay zeka bilgisayarı, yapay zekanın işletim sisteminin kendisine güç verdiği bir makine olabilir. Bazı basit yapay zeka araçlarının önceden yüklenmiş olduğu sıradan bir bilgisayar için kullanılan gösterişli bir pazarlama terimi de olabilir. Ancak günün sonunda yapay zeka bilgisayarları nasıl olursa olsun, bu özel araçların düzgün çalışması için daha fazla belleğe ihtiyacı olacak.

Microsoft'un minimum RAM miktarını yükseltmek için geçerli nedenleri olsa da bu iddialara şüpheyle yaklaşmamak elde değil. Bunun sadece RAM talebini artırmak ve donanım fiyatlarını yükseltmek için yapılan bir hamle olup olmadığı konusunda tartışmalar var.

Peki 16 GB RAM gerçekten gerekli mi?

Bir yapay zeka bilgisayarını, yapay zeka tabanlı işlemleri sürekli çalıştıran bir cihaz olarak hayal edersek, 16GB RAM kulağa oldukça mantıklı geliyor. 8GB RAM'in Windows 11'i çalıştırmak için sınır çizgisi olduğunu düşünür ve yapay zeka süreçlerini de işin içine katarsak ihtiyacın daha fazla olduğu açık. Bir yapay zeka bilgisayarının 8 GB RAM ile nasıl performans göstereceğine dair kesin rakamlar olmasa da yeni döneme en az 16 GB bellekle girmek şimdilik en iyi fikir gibi görünüyor.

Daha fazla yargıda bulunmadan önce bir süre beklememiz ve yapay zeka bilgisayarlarının tam olarak ne olduğunu anlamamız gerekecek.