Windows mobil pazarda giderek eriyor!

Son veriler, Windows'lu telefonların pazar payının dramatik bir biçimde dibe vurduğunu gösteriyor!

Windows dibe vurdu!

Microsoft, son 12 ayda mobil alandaki aktivitesini belirgin bir biçimde azalttı. Söz konusu durum firmanın mobil cihazlardaki satışının bir yılda yüzde 73 oranında düşmesine neden oldu.

Araştırma firması Gartner tarafından yayınlanan rapora göre Microsoft'un kendini geri çekmesinin neden olduğu bu boşluğu firmanın anlaşmalı olduğu partnerlerinin de yeterince dolduramadığı görülüyor. Bu doğrultuda diğer firmalara ait Windows telefonların satışının 2016'nın ilk çeyreğinde yalnızca 100 bin ünite civarında olduğu görülüyor.

Bütün bu tablo Windows telefon pazarının giderek küçüldüğü şeklinde yorumlanabilir. Bu yargıyı destekleyecek bir diğer önemli veri de bağımsız endüstri analisti Kantar'dan geldi. Buna göre EU5 olarak adlandırılan en büyük ekonomiye sahip beş Avrupa ülkesinde (İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya) Windows telefonların satışının üç ayda yarı yarıya düşerek yüzde 4.9'a geriledi.

Diğer yandan Android cihazların İngiltere pazarında payını neredeyse yüzde 10 oranında arttırarak yüzde 58.5'e çıkardığı görülüyor. ABD'de ise yine Android kullanıcılarının pazardaki oranı bir yıl içerisinde yüzde 62.4'ten yüzde 67.6'ya yükseldi.

Kantar bu istatistiklerin aslında Avrupa ve ABD pazarında Android ve iOS'un artık bir doyma noktasına ulaştığı şeklinde de yorumlanabileceğine işaret ediyor. Bu anlamda Windows telefonların yakın bir zamanda yeni bir hamleye yükselişe geçmesi söz konusu olabilir. Bununla birlikte Windows'un halihazırda pazardan çekilmeye devam etmesi de iOS ve Android arasında mücadeleyi çok daha yoğun bir hale getirecek.

Okuyucu Yorumları