Windows Phone'u Google'a sorduk!

Windows Phone'un yavaş ama kararlı yükselişinin bir kanıtı da, Google'ın içerisinde gizli...

Windows'u Google'a sorduk!

Windows Phone platformunun, pek çok kişinin ümit ettiğinden çok daha yavaş bir başlangıç yaptığı ortada. Ancak geçen yıllarla beraber, Windows Phone'un büyümekte olduğu ve Microsoft'un çabasının meyvelerini vermeye başladığı da kanıtlanmış durumda.

Yeni bir platform yaratmak, hiçbir zaman kolay bir şey olmamıştır. Pek çok insan, yeniliğe sevgi ile yaklaşıp onu kabul etmez. Yeni bir platformun markette tutunabilmesi için ise, Instagram, Facebook ve Twitter gibi popüler olan uygulamalara ihtiyacı vardır. Bu anlaşmaların sağlanması ise büyük firmalar için bile her zaman kolay olmayabilir.

Ancak Windows'un mobil platformu, yeni bir platform yaratmanın tüm zorluğuna ve en başta yaşadığı sıkıntılara rağmen, başarılı bir gidişat göstermekte. Bunu, Google Trends grafiklerinden görebiliyoruz. Google Trends'de belki satış rakamları söz konusu değil ama Windows Phone'un aramalarda gördüğü ilginin ne kadar arttığını göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Google Trends'in çok büyük bir kullanıcı kaynağına sahip olması ve marketin büyük bir çoğunluğunu temsil edebilme özelliği de önemli bir detay.

Eğer Windows Phone'un zaman içerisindeki büyümesine bakılır ise, çoğunlukla yükselen ve bazen ciddi artışlar gösteren bir grafiğe sahip olduğu görülebilir. Bu sabit büyüme hızı ise tabii ki Microsoft gibi bir firmadan beklenebilecek bir şey. Bu büyümenin en büyük destekçilerinden biri zaman içerisinde kullanımdan düşen eski firmaların (BlackBerry gibi) yeni ürünlerinin tutunamaması.

Grafiğe yakından bakıldığında, tüm zamana göre daha az belirgin olsa bile, belli bir artış söz konusu. Google'da yapılan aramalara göre, geçtiğimiz iki yıl içerisindeki Windows Phone'a olan ilgi, düzenli bir şekilde artış göstermiş durumda. Çok ciddi ve ani yükselişlerin bulunmamasına rağmen, Windows Phone istikrarlı ve giderek artan bir grafiğe sahip.

Buradaki en dikkat çekilmesi gereken noktalardan biri de, 2013 yılının aralık ayı, tam olarak söylemek gerekirse, yılbaşı satışları. Bu tarihin önemi, Windows Phone'un markete girmesinden beri en yüksek ilgiyi gördüğü tarih olmasında yatıyor. Başka bir deyiş ile, platform, oldukça başarılı bir Noel sezonunu arkasında bırakmış durumda.

Nokia ve Microsoft'tan gelecek resmi açıklama için bir süre daha beklememiz gerekmesine rağmen, Nokia'nın son çeyrekte önemli satışlara imza attığını açıklayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Devamı, yazımızın ikinci sayfasında...

Durgunluk zamanında bile yükselmeye devam ediyor

Durgunluk zamanında bile yükselmeye devam ediyor

Buradaki kilit kelime ise "istikrar". Bu noktada Microsoft, Windows Phone'un önemli bir market payına bir gün içerisinde ulaşamayacağını kabul etmiş durumda. Bundan sonraki hedef, yavaş ancak emin bir yükseliş ile beraber markette söz sahibi konumuna gelmek. Yavaş bir yükselişin çok da önemli olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken şey, akıllı telefon marketinin, günümüzdeki en doymuş marketlerden biri olduğu. Zaten var olan birkaç büyük ismin sahip olduğu doymuş bir markete girmek ve bu markette söz sahibi olmak, oldukça büyük bir çaba gerektiriyor.

Eğer marketteki "delice" rekabetin ve müşteri kazanmanın zorluğuna kanıt ararsanız, webOS veya BBOS'un yaşadıklarına bakabilirsiniz. webOS artık tamamen ölmüş durumda ve BBOS varlığını koruyabilmek için çırpınıyor. Bu acımasız markette belli bir başarı gösterebiliyor olmak ise kesinlikle firma için iyi bir haber. webOS'un ve BBOS'un arkasındaki firmalar, platformları destekleyecek parasal güce sahipti. Ancak marketin günümüzdeki halinde tutunabilmek ve kullanıcılar tarafından sevilebilmek için, paradan daha fazlasına ihtiyacınız var.

Bütün bu grafiklerin anlamı ise tam olarak şu: Windows Phone, kullanıcılar tarafından tanınmaya ve sevilmeye başlamış durumda. Windows Phone, artık kullanıcıların akıllı telefon platformlarından bahsederken kullanmaya başladıkları bir isim haline geldi. Tabii ki bunun Microsoft için büyük bir kazanç olduğunu söylemeye gerek yok. Halen A.B.D.'den gelen kötü satış haberlerini duyabiliyoruz ama kullanıcılar Google'a girip Windows Phone'u araştırıyorlarsa, Microsoft, savaşı kazanma yönünde ilerliyor demektir...

Okuyucu Yorumları