Windows Vista'nın Türkçe sürümü sahneye çıktı

Windows Vista'nın Türkçe sürümü CHIP Vista özel sayısı ile tanıtıldı.

Türkçe Vista çıktı

24 Ocak 2007 tarihinde İstanbul'da, yapılan tanıtımla, Windows Vista'nın Türkçe versiyonu duyuruldu. Microsoft tanıtım sırasında ziyaretçilerine CHIP'in hazırladığı Windows Vista özel sayısını armağan etti.

Yeni bir işletim sistemi

Windows Vista, bilgileri görüntüleme, bulma ve düzenleme bakımından kullanıcıya daha fazla yardımcı oluyor. Windows Vista'nın görsel zenginliği, ortak pencere öğelerini azaltmak yoluyla, ekrandaki içeriğe nasıl erişeceğinizi düşünmektense içeriğe odaklanmanızı sağlıyor. Ayrıca yeni araçlar sayesinde bilgisayarınızdaki bilgiler daha anlaşılır olduğu için, dosyalarınızın içeriğini açmadan görebilir, uygulama ve dosyaları hızla bulabilir, açık pencereler arasında etkin olarak gezinebilir, sihirbazları ve iletişim kutularını daha güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Güvenlik özellikleri

Windows Vista'nın içerdiği bir dizi yeni güvenlik özelliği, Windows Vista tabanlı kişisel bilgisayarları ve çevrimiçi deneyiminizi daha güvenli yapacak biçimde tasarlanmış. Vista'nın güvenlik konusunda getirdiği yenilikler şöyle sıralanabilir:

-Virüslere, solucanlara, casus yazılımlara ve diğer olası istenmeyen yazılımlara karşı koruma

-Kişisel bilgisayarınızın ne zaman güvenli olmadığını anlama becerisi.

-Güvenliği artırmanıza yardımcı olan yönergeler ve Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC).

UAC, Windows Vista'da bulunan yeni bir dizi özellik ve bir yönetici hesabının esnekliği ve gücü ile standart kullanıcı hesabının güvenliği arasında bir denge kurulmasına yardımcı oluyor. Web'e gözatma, e-posta gönderme ve üretim programlarını kullanma gibi etkinlikler için özel yönetim ayrıcalıkları gerekmiyor.

Windows Vista'nın Türkçe sürümü sahneye çıktı
CHIP Vista Özel sayısı, Şubat ayında CHIP dergisi ile beraber tüm okuyucularına ücretsiz verilecek.

Güç yönetimi ve performans

Uyku durumu, Hızlı Getirme, Dış Bellek Sürücüsü (EMD) ve Karma Sabit Sürücü gibi yeni özellikleriyle Windows Vista, üretkenliğini artırmaya yardımcı olacak biçimde tasarlanmış. Hızlı Getirme, kullanılabilir RAM'den en iyi şekilde yararlanmak için belleğin yönetilmesine yardımcı oluyor. EMD teknolojisi, RAM eklemeden performansın artırılmasını sağlıyor. Windows Vista ayrıca pil ömrünü, performansı ve güvenilirliği artırmak için Karma Sabit Sürücü teknolojisinden de yararlanıyor.

Yedekleme

Windows XP'de bulunan temel yedekleme yardımcı programı ile karşılaştırıldığında, Windows Vista daha kapsamlı ve hatta daha kolay bir yedekleme deneyimi sağlıyor. Yeni Windows Yedekleme özelliği, yedeklenen bilgilerin saklanmasına yönelik daha fazla seçenek sunuyor. CD-ROM'a, DVD-ROM'a, USB veya IEEE 1394 aracılığıyla kişisel bilgisayarınıza bağlanmış bir dış sabit diske, kişisel bilgisayarınızdaki başka bir sabit diske veya ağınızdaki başka bir bilgisayara ya da sunucuya yedeklemeyi seçebilirsiniz. Sihirbaz, geri yüklenecek dosya ve klasörleri seçmenize yardımcı oluyor ve geri yükleme medyasını soruyor. Daha sonra, seçtiğiniz dosyaları geri yüklüyor.

Laf anlayan işletim sistemi

Windows Vista'daki Konuşma Tanıma özelliği, bilgisayarınızla sesli olarak etkileşim kurabilmenizi sağlıyor. Fare ve klavye kullanımınızı önemli düzeyde azaltarak, üretkenliğinizi korumanıza ve hatta artırmanıza olanak tanıyor. Konuşma tanıma özelliği ile Ana uygulamalarda belgeleri ve e-posta iletilerini dikte edebilir, sesli komutları kullanarak Web'deki formları doldurabilir ve gördüğünüz öğeleri sesli olarak söyleyerek Windows Vista'yı ve uygulamaları sorunsuz olarak yönetebilirsiniz.

Sorun giderme

Windows Vista sorun giderme konusunda da gelişmiş. İşletim sistemi, sık karşılaşılan sorunları saptıyor, tanı koyuyor ve çözümün bulunmasına yardımcı oluyor. Öte yandan, destek gerektiren olaylar gerçekleştiğinde, Windows Vista sorunları hızla tanılamak ve çözmek için merkezi destek araç ve kaynakları sağlıyor.

Windows Vista'daki Uzaktan Yardım özelliği, kuruluşlar için daha yüksek performans, yerleşik tanılama araçları ve kullanıcılara evde, yolda veya uzak bir konumda destek verme becerisi anlamına geliyor.

Okuyucu Yorumları