En iyi anti-virüs yazılımları listesinde önemli değişiklikler dikkat çekiyor

Yapılan anti-malware değerlendirmesine göre Microsoft Defender'ın iyi performansı gittikçe kötüleşirken, iki büyük ismi ön plana çıkmayı başardı.

En iyi anti-virüs yazılımları listesinde önemli değişiklikler

Bir anti-malware değerlendirme firması olan AV-Comparatives, geçtiğimiz günlerde piyasadaki çeşitli popüler anti-virüs çözümlerini karşılaştıran yeni raporunu yayınladı. "Real-World Protection Test" olarak adlandırılan değerlendirme, en son Şubat-Mart 2023'te yapılmış ve Microsoft Defender son derece iyi bir performans göstermişti. Test Windows 10 64-bit bilgisayarda gerçekleştirilmişti.

Real-World Protection testi web tehditleriyle ilgili ve şirketin sistemde çalıştırılan kötü amaçlı yazılımlarla ilgili olan Malware Protection testinden farklı.

Ancak bu sefer Defender'ın performansı önemli sayılabilecek bir miktarda gerilemiş durumda. Geçen sefer Defender kötü niyetli test vakalarının %99,8'ini engellemeyi başarmışken, bu sefer engellenen dosya sayısı daha az olmasına rağmen engellenen dosya oranı %99,2'ye düştü. Merak ediyorsanız, Şubat-Mart raporunda 520 test dosyası varken bu kez 254 test dosyası vardı. Geçen sefer iki olan yanlış pozitif sayısı bire düşmüş olsa da örnek sayısının daha az olması nedeniyle yüzde olarak muhtemelen benzer.

Defender'ın yanı sıra Kaspersky, McAfee, Bitdefender ve ESET gibi diğer büyük markaların yazılımları da geçen seferkine kıyasla daha kötü durumda kaldı.

Sonuçların tamamı aşağıdaki görselde görülebilir.

Bu kez şovun gerçek yıldızlarından biri, tehditlerin %100'ünü engelleyen F-Secure olmuş gibi görünüyor, ancak çok yüksek sayıda yanlış pozitif tespit etmesi bu başarıya biraz gölge düşürüyor. En iyiler ise, her ikisi de aynı motoru kullanan ve zararlı yazılım örneklerinin %100'ünü engelleyen ve sadece tek bir yanlış pozitif tespit eden Avast ve AVG oldu.