Xbox One'ı daha yakından tanıyın!

Microsoft'un yeni nesil oyun canavarı hakkında A'dan Z'ye, bilinen her şey yazımızda...

Xbox One'a yakından bakın!

Microsoft, dün Redmond'da düzenlediği etkinlikte yeni nesil oyun ve eğlence merkezi Xbox One'ı gösterdi. Xbox One, bir oyun konsolu olmanın yanında aynı zamanda TV'ye yönelik işlevleri sayesinde oturma odanızın merkezi olmayı hedefliyor.

Xbox One'ın donanımı

Sony'nin PS4 tanıtımının aksine Xbox One'ı bizzat göstermeyi tercih eden Microsoft, yeni konsolun özelliklerini de açıkladı. Buna göre Xbox One, 8 çekirdekli bir işlemciye ve 8GB RAM'e sahip olacak. x86 mimarisini benimseyen ve 64-bit'i destekleyen Xbox One, donanımsal olarak üst seviye bir PC ile benzer özelliklere sahip.

Microsoft'a göre gayet sessiz çalışan yeni konsol, oyunlar ve filmler için bir Blu-ray disk sürücüsüne sahip. Çıkartılmayan 500GB'lık bir depolama alanına sahip Xbox One, verileri buluta depolayabilme olanağı da sunuyor. Cihaz üzerinde USB 3.0 portu da var.

1080p yanında geleceğin video biçimi 4K'yı da destekleyen Xbox One, 7.1 çevresel ses özelliğine, HDMI giriş ve çıkışlarına sahip.

Xbox One'ın işletim sistemi ve arayüzü

Xbox One'ın işletim sistemi ve arayüzü
Kinect, Xbox One'ın vazgeçilmez bir parçası

Xbox One'ın işletim sistemi ve arayüzü

Microsoft, Xbox One'ın "üç işletim sistemi" kullandığını söylüyor. Bu işletim sistemleri Windows 8 işlevleriyle standart, Xbox 360 benzeri arayüzünü bir araya getiriyor. Xbox'a taşınan Windows 8 işlevleri arasında ekranı ikiye bölerek uygulamaları ekranın kenarında görebilmek (Snap işlevi) var. Yeni çoklu görev işlevleri, gecikme olmasızın, son derece hızlı çalışıyor ve oyun tutkunlarının çok işine yarayacak gibi görünüyor.

Kinect 2.0 ve TV Etkileşimi

Arayüz içerisinde dolaşmak, uygulamalar arasında geçişler konsoldaki yeni Kinect 2.0 sensörüyle gerçekleştiriliyor. Tanıtımdan anladığımız kadarıyla Kinect, tüm Xbox One'lara beraber sunulacak ve konsolu kullanabilmeniz için Kinect'in bağlı olması gerekecek.

Tanıtımda Xbox One'ın sesli komutlara nasıl tepki verdiği de çoğu kez gösterildi. Örneğin sadece "Xbox on" diyerek konsolunuzu açabiliyorsunuz. Kinect, farklı kişilerden gelen sesleri de algılayabiliyor ve buna göre doğru kişinin profilini açabiliyor.

Saniyede 2 gigabit'lik veriyi işleyebilen yeni Kinect, hareketlerinizi algılamada da daha başarılı. 1080p video yakalayabilen Kinect, örneğin tabletlerdeki "çimdikleyerek yakınlaşma" hareketinin benzerini iki elinizle yapmanıza izin veriyor. Bu hareket ile şu anki uygulamadan hemen çıkıp, ana Xbox One ekranına dönebiliyorsunuz.

Xbox One, web üzerinden görüntülü görüşme yapmanıza izin veren Skype ile yüklü olarak geliyor. Görüntülü görüşmeleri oyun oynarken yapmanız da mümkün.

Xbox'un yeni oyun kolu ve oyunlar

Xbox'un yeni oyun kolu ve oyunlar
Çok büyük bir değişiklik yok gibi görünüyor

Xbox'un yeni oyun kolu

Görünüş olarak Xbox 360'ın joystick'ine oldukça benzeyen yeni Xbox'un denetimi, biraz daha ergonomik bir yapıya, daha çabuk tepki veren bir D-pad'e ve daha zarif bir pil bölümüne sahip. Microsoft'un joystick üzerindeki tetiklerde yaptığı yenilikler arasındaki "dynamic impulse triggers"ın ne olduğu tam olarak açıklanmasa da, bunun basınç algılamasıyla ilgili bir işlev olduğunu düşünüyoruz.

Oyunları Windows'lu tabletiniz veya Windows Phone'lu cebinizden kontrol etmenize izin veren Smart Glass da yeni nesil oyun canavarının önemli özelliklerinden. Microsoft'a göre Smart Glass ile oyunları kontrol etmenin yeni bir yolunu keşfedebiliyoruz...

Oyunlar

Xbox One'ın tanıtımında PlayStation 4 tanıtımına kıyasla daha az oyun tanıtıldı. Ancak Microsoft, konsolun çıkışının ilk senesinde sadece Xbox One'a özel 8'i yepyeni oyunlar olmak üzere 15 oyun çıkarma sözü veriyor.

Tanıtımda oyunlar ekranda gösterilse de konsol üzerinde gerçek zamanlı bir tanıtım yapılmadı. Gösterilen oyunlar arasında Infinity Ward'un geliştirdiği yeni Call of Duty: Ghosts, gelişmiş dokuları ve yeni yüz teknolojileriyle dikkat çekti. Oynanışta yapılan yenilikler, köpekler gibi yeni oyun içi elemanlar, Ghosts'un öne çıkan yeniliklerinden.

Ignite motorunu kullanan oyunlar ve diğer bilgiler

Ignite motorunu kullanan oyunlar ve diğer bilgiler
Xbox One'ın arkası, masaüstü PC'leri aratmıyor

EA'nın yeni Ignite motorunun güç verdiği FIFA, Madden, NBA ve UFC, yeni konsol için önümüzdeki 12 ay içinde yayınlanacak. Oyunlardaki yeni "Gerçek Oyuncu Hareketi" özelilği, fiziklere önemli katkı sağlayacak. 3 boyutlu izleyiciler, oyun atmosferine gerçeklik katarken Xbox Live sayesinde oyunlara günlük, yeni içerikler eklenecek.

Etkinlikte gösterilen diğer oyunlardan Forza 4, yarış oyunlarının grafiklerini yeni bir seviyeye taşırken Quantum Break, "telekinetik aksiyon" ile üçüncü-kişi macera oyunlarına yeni bir atmosfer getirecek.

Xbox One hakkında diğer bilgiler

Xbox One, geriye uyumlu olmayacak; yani Xbox 360 oyunlarınızı yeni konsolda çalıştıramayacaksınız. PlayStation 4'te de geriye yönelik uyum yok, ancak Sony eski oyunları "akış" yoluyla oynamanıza izin verecek. Microsoft ise buna benzer bir akış hizmetinden bahsetmedi.

İkinci el oyunları seviyorsanız, Xbox One size göre olmayabilir. Zira ikinci el oyunları oynayabilmek için, ek bir etkinleştirme ücreti ödemeniz gerekecek.

Xbox One'ın ne zaman çıkacağı tam olarak belirtilmese de Microsoft, 2013'te onunla tanışacağımızı söylüyor.

Okuyucu Yorumları